Een slankere caprese pizza uit eigen oven 🍕

Deze caprese pizza is net (maar dan ook net 😉) even slanker dan de originele met mozzarella. Deze maak je met cottage cheese en ricotta. Laat deze laatste weg als je hem echt slanker wilt bereiden. Vooral de cottage cheese bevat minder vet en minder calorieën. Maar, althans dat vinden wij, doet het niets af van de smaak! Nee, geen traditionele caprese maar wel erg lekker! En de parmaham is nou ook weer niet echt authentiek te noemen dus: hou je van caprese en mag het een keer wat minder? Maak deze 😉

Wat is caprese? 🇮🇹

Caprese vind zijn oorsprong in Italië en verwijst naar de samenstelling van ingrediënten: tomaten, mozzarella, verse basilicum en olijfolie. Zo kan je een caprese salade maken, een caprese pasta of dus een pizza caprese. Daarnaast is het natuurlijk een heerlijke verwijzing naar de Italiaanse vlag!

Parmaham na het bakken toevoegen

Ik vind het lekker om de parmaham pas toe te voegen als de pizza uit de oven komt. Dan blijft die lekker ‘sappig’ en smaakvol.

Lekker voor erbij: frisse salade 🥗

Bij stoofjes, pastagerechten maar ook bij pizza vind ik het heerlijk om een frisse tangy salade te serveren, het liefst zo eenvoudig mogelijk! De rijkheid van het gerecht krijgt zo een mooie én gezonde tegenhanger voor wat balans in de maaltijd. En extra groenten dus dat is win/win 😃 Deze salade van courgettelinten kan niet eenvoudiger maar is zo lekker bij deze pizza 🤤

Balsamicostroop, de ultieme topping! 🙌

Balsamicostroop maakt deze pizza helemaal af.  De fris-zoete smaak en stroperige textuur zijn heerlijk! Balsamicostroop kan je kopen in de supermarkt maar zelf maken is net zo eenvoudig: gewoon wat balsamicoazijn inkoken tot gewenste dikte. Handig om te weten: balsamicostroop is warm altijd een stuk vloeibaarder dan wanneer deze afkoelt.

Maak de basis zelf, zoveel lekkerder!

Want dat is echt zo. Het lijkt misschien even een werkje, en dat is het misschien ook wel zo in het geval van het deeg maar zeker de saus heb je zo gemaakt! Echt een keertje proberen 😃

'Slankere caprese' pizza met parmaham en balsamicostroop

Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza Ø 27 cm
Op zoek naar een receptje voor een net even wat slankere pizza? Deze pizza is geïnspireerd op de traditionele caprese pizza met mozzarella, basilicum en tomaat maar wordt gemaakt met net even minder calorierijke ingrediënten.

Equipment

  • pizzasteen (echt de moeite waard om even aan te schaffen)

Ingredients

Maak je het deeg en de pizzasaus zelf? Top! De linkjes naar deze recepten vind je boven dit recept.

    Geen zin, tijd of gelegenheid om zelf het deeg en de saus te maken, gebruik dan je favoriete kant en klare pizzadeeg en-saus.

    • mooie rijpe en zoete kleine tomaatjes zoals cherry tomaten
    • paar plakken lekkere parmaham
    • ricotta
    • cottage cheese
    • 2 dl balsamicoazijn of kant en klare balsamicostroop (vind ik wel minder lekker)
    • lekkere extra vierge olijfolie
    • verse basilicum
    • semolina

    Instructions 

    Ik kan niet vaak genoeg zeggen: zelf deeg en saus maken is echt lekkerder maar we hebben nu eenmaal niet altijd de luxe om dit te doen. Met kant en klaar deeg en saus kan je deze pizza natuurlijk ook maken.

    • Verwarm je oven voor op 250 graden hetelucht. Verwarm de pizzasteen mee. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan gewoon de ovenplaat en laat die mee verwarmen.
    • Strooi wat semolina op een grote snijplank en rol het deeg uit tot de gewenste dikte en grootte. Zorg dat je voldoende semolina gebruikt zodat je deze straks makkelijk kan verplaatsen.
    • Besmeer de bodem met wat saus. Je hebt minder nodig dan je denkt. Ik gebruik ongeveer 1,5 eetlepel. Houd 1 cm ruimte rond de rand en besmeer die met wat olijfolie.
    • Beleg de pizza met de gehalveerde cherrytomaatjes en verdeel kleine hoopjes van de cottage cheese en ricotta over de bodem.
    • Schuif de pizza op de steen en bak in ongeveer 10 a 15 minuten gaar, krokant en mooi bruin. De exacte tijd is afhankelijk van jouw oven en hoe groot en dik je de pizza maakt. Houd er dus een oogje op.
    • Maak intussen de balsamicostroop door deze rustig in te koken in een klein pannetje.
    • Garneer de pizza af met de parmaham, de balsamicostroop, wat verse basilicumblaadjes en een drizzle extra vierge olijfolie. Smakelijk!
    Course: Borrelhapje, Hoofdgerecht, Snack
    Cuisine: Italiaans
    Keyword: caprese, cottage cheese, pizza, ricotta

    Write A Comment