Go Back

'Slankere caprese' pizza met parmaham en balsamicostroop

Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza Ø 27 cm
Op zoek naar een receptje voor een net even wat slankere pizza? Deze pizza is geïnspireerd op de traditionele caprese pizza met mozzarella, basilicum en tomaat maar wordt gemaakt met net even minder calorierijke ingrediënten.

Equipment

  • pizzasteen (echt de moeite waard om even aan te schaffen)

Ingredients

Maak je het deeg en de pizzasaus zelf? Top! De linkjes naar deze recepten vind je boven dit recept.

    Geen zin, tijd of gelegenheid om zelf het deeg en de saus te maken, gebruik dan je favoriete kant en klare pizzadeeg en-saus.

    • mooie rijpe en zoete kleine tomaatjes zoals cherry tomaten
    • paar plakken lekkere parmaham
    • ricotta
    • cottage cheese
    • 2 dl balsamicoazijn of kant en klare balsamicostroop (vind ik wel minder lekker)
    • lekkere extra vierge olijfolie
    • verse basilicum
    • semolina

    Instructions 

    Ik kan niet vaak genoeg zeggen: zelf deeg en saus maken is echt lekkerder maar we hebben nu eenmaal niet altijd de luxe om dit te doen. Met kant en klaar deeg en saus kan je deze pizza natuurlijk ook maken.

    • Verwarm je oven voor op 250 graden hetelucht. Verwarm de pizzasteen mee. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan gewoon de ovenplaat en laat die mee verwarmen.
    • Strooi wat semolina op een grote snijplank en rol het deeg uit tot de gewenste dikte en grootte. Zorg dat je voldoende semolina gebruikt zodat je deze straks makkelijk kan verplaatsen.
    • Besmeer de bodem met wat saus. Je hebt minder nodig dan je denkt. Ik gebruik ongeveer 1,5 eetlepel. Houd 1 cm ruimte rond de rand en besmeer die met wat olijfolie.
    • Beleg de pizza met de gehalveerde cherrytomaatjes en verdeel kleine hoopjes van de cottage cheese en ricotta over de bodem.
    • Schuif de pizza op de steen en bak in ongeveer 10 a 15 minuten gaar, krokant en mooi bruin. De exacte tijd is afhankelijk van jouw oven en hoe groot en dik je de pizza maakt. Houd er dus een oogje op.
    • Maak intussen de balsamicostroop door deze rustig in te koken in een klein pannetje.
    • Garneer de pizza af met de parmaham, de balsamicostroop, wat verse basilicumblaadjes en een drizzle extra vierge olijfolie. Smakelijk!
    Course: Borrelhapje, Hoofdgerecht, Snack
    Cuisine: Italiaans
    Keyword: caprese, cottage cheese, pizza, ricotta