Tripje langs le signore van lichte zeden!

Het was de bedoeling dat we op dit moment ergens in Italië zouden zitten, waar maakte ons niet zoveel uit. Helaas moeten we ons tripje door omstandigheden uitstellen maar dan halen we een heel klein stukje Italië wel naar de Zeeuwse klei 😅. Een stukje Napels om precies te zijn want daar zou naar verluid de spaghetti puttanesca zijn uitgevonden.
 
Er doen verschillende verhalen de ronde waarom dit pastagerecht letterlijk “spaghetti in de stijl van een prostituee” wordt genoemd:
▪️De geur zou verleidend werken om de heren naar binnen te lokken
▪️De saus zou eenvoudig en snel te bereiden zijn tussen de afspraken door
▪️Puttanesca is afgeleid van Puttana wat te vergelijken is met ons verbale gebruik van ’shit’. Het verwijst naar restjes die men nog had liggen waarmee ze deze saus konden maken.
 
Ik ben geen historicus en geen van deze verhalen is naar ik kon vinden geverifieerd maar het blijft altijd leuk die verhalen rondom food 🤓 Die derde vind ik trouwens het meest aannemelijk, jij?
 

MAAR EVEN TERUG NAAR DEZE SUPER PIZZA PUTTANESCA 🤤

Spaghetti alla puttanesca ken je vast wel: één van mijn favoriete pasta’s! Lekker met ansjovis, olijven en kappertjes, YUM! En die smaakjes doen het ook fantastisch lekker op een homemade pizzabodem! Aan de slag!

Basisreceptjes

Lekker fris voor erbij: makkelijke courgettelinten salade!

De lekkerste puttanesca pizza from scratch!

Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
deeg en saus 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 55 minutes
Servings 1 PIZZA Ø 27 CM
De smaken van een goede pasta puttanesca maar dan op een homemade pizzabodem en met zelfgemaakte tomatensaus, zo lekker!

Equipment

  • pizzasteen

Ingredients

Maak eerst het deeg en de pizzasaus, de linkjes naar de recepten vind je hierboven. Als alternatief kan je natuurlijk kant en klaar deeg en saus gebruiken maar dit vind ik stukken minder lekker.

  • 6 ansjovisfilet in de lengte gehalveerd (meer of minder ansjovis kan natuurlijk altijd, het is naar smaak.)
  • 6 scampi's (darmkanaal eruit en door de lengte gehalveerd)
  • handje ontpitte kalamata olijven ook gehalveerd
  • 1 el kappertjes
  • 1 bol mozzarella
  • handje geraspte provolone kaas
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • scheutje lekkere olijfolie
  • verse blaadjes basilicum voor garnering
  • semolina voor het uitrollen

Instructions 

Maak eerst het pizzadeeg en de saus, de linkjes vind je hierboven.

  • Verwarm je oven voor op 250 graden hetelucht. Verwarm de pizzasteen mee. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan gewoon de ovenplaat en laat die mee verwarmen.
  • Zet intussen alle toppings klaar.
  • Strooi wat semolina op een grote snijplank en rol het deeg uit tot de gewenste dikte en grootte. Zorg dat je voldoende semolina gebruikt zodat je de pizza straks makkelijk kan verplaatsen.
  • Besmeer de bodem met wat saus. Je hebt minder nodig dan je denkt. Ik gebruik ongeveer 1,5 eetlepel. Houd 1 cm ruimte rond de rand en besmeer die met wat olijfolie.
  • Beleg je pizza met de toppings. Schuif de pizza op de steen en bak in ongeveer 10 a 15 minuten gaar, krokant en mooi bruin. De exacte tijd is afhankelijk van jouw oven en hoe groot en dik je de pizza maakt. Houd er dus een oogje op.
  • Garneer af met een drizzle lekkere olijfolie en wat gescheurde basilicumblaadjes. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Italiaans
Keyword: ansjovis, kappertjes, olijven, pizza, puttanesca

Write A Comment

Rating recept