Risotto, pikante scampi, basilicum en munt

risotto scampi

Risotto. Vaak in de categorie “moeilijk, lastig en veel gedoe” geschoven. Ik claim ten zeerste niet een Italian food expert te zijn maar de veel gehoorde sleutelwoorden luiden: aandacht, geduld en follow the basics. En na eenmaal je risotto-draai te hebben gevonden, kun je er eindeloos mee variëren. Ik gebruik voor dit zomerse gerechtje een basis risotto recept.

2 pers. | 1,5 uur

Ingrediënten
 130 gram risottorijst (ik gebruik hier Arborio)
 1 eetlepel olijfolie
 40 gram Parmezaanse kaas (Grana Padano wat mij betreft ook prima)
 1 flinke scheut droge witte wijn (denk de grootte van een wijnglas)
 15 gram ongezouten roomboter
 3,70 deciliter bouillon naar keuze (ik gebruik hier kippenbouillon)
 kleine ui
 1 teenje knoflook
 1 bleekselderij

Bereiden risotto
1

Zet de bouillon op (belangrijk dat je warme bouillon gebruikt)

2

Snijd de ui, knoflook en selderij in fijne blokjes en rasp alvast de kaas

3

Zet een andere pan op, voeg olijfolie of roomboter toe en bak de ui, knoflook en selderij op laag vuur tot deze mooi zacht zijn (ze mogen niet bruinen!)

4

Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger en bak de rijst al roerende ongeveer 1 à 2 minuten

5

Voeg nu de wijn toe en laat deze volledig inkoken in de rijst

6

Als de wijn is ingekookt, voeg je een soeplepel van de bouillon toe. Zet het vuur lager zodat de rijst suddert.

7

Elke keer als de rijst de bouillon heeft opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe. Blijf continu zachtjes roeren zodat het zetmeel vrijkomt.

8

Controleer na ongeveer 10 à 15 minuten de garing van de rijst. Deze moet een bite hebben (al dente) maar mag niet “kalkig” zijn.

9

Als de rijst beetgaar is haal je de pan van het vuur. Roer nu de kaas en de boter erdoor.
Laat de risotto rusten, zo’n 2 minuten.

Bereiden scampi
10

Marineer nog voordat je aan je risotto begint de scampi. De marinade maak je door olijfolie te mengen met gedroogde chilivlokken, knoflook en wat citroenrasp. Hoeveel je van deze ingrediënten gebruikt kun je aanpassen naar jouw smaak. Bak of gril de scampi kort tot deze net gaar zijn (ongeveer 20 à 30 seconden aan elke zijde). Bak de scampi op het moment je risotto aan het rusten is.

Bereiden groenten
11

Kook de sugarsnaps kort (blancheren) en zet weg met de erwtjes.

Afmaken
12

Maak de risotto af met lekkere olijfolie, wat geraspte Parmezaan, citroensap en natuurlijk de munt en basilicum.

Ingredients

Ingrediënten
 130 gram risottorijst (ik gebruik hier Arborio)
 1 eetlepel olijfolie
 40 gram Parmezaanse kaas (Grana Padano wat mij betreft ook prima)
 1 flinke scheut droge witte wijn (denk de grootte van een wijnglas)
 15 gram ongezouten roomboter
 3,70 deciliter bouillon naar keuze (ik gebruik hier kippenbouillon)
 kleine ui
 1 teenje knoflook
 1 bleekselderij

Directions

Bereiden risotto
1

Zet de bouillon op (belangrijk dat je warme bouillon gebruikt)

2

Snijd de ui, knoflook en selderij in fijne blokjes en rasp alvast de kaas

3

Zet een andere pan op, voeg olijfolie of roomboter toe en bak de ui, knoflook en selderij op laag vuur tot deze mooi zacht zijn (ze mogen niet bruinen!)

4

Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger en bak de rijst al roerende ongeveer 1 à 2 minuten

5

Voeg nu de wijn toe en laat deze volledig inkoken in de rijst

6

Als de wijn is ingekookt, voeg je een soeplepel van de bouillon toe. Zet het vuur lager zodat de rijst suddert.

7

Elke keer als de rijst de bouillon heeft opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe. Blijf continu zachtjes roeren zodat het zetmeel vrijkomt.

8

Controleer na ongeveer 10 à 15 minuten de garing van de rijst. Deze moet een bite hebben (al dente) maar mag niet “kalkig” zijn.

9

Als de rijst beetgaar is haal je de pan van het vuur. Roer nu de kaas en de boter erdoor.
Laat de risotto rusten, zo’n 2 minuten.

Bereiden scampi
10

Marineer nog voordat je aan je risotto begint de scampi. De marinade maak je door olijfolie te mengen met gedroogde chilivlokken, knoflook en wat citroenrasp. Hoeveel je van deze ingrediënten gebruikt kun je aanpassen naar jouw smaak. Bak of gril de scampi kort tot deze net gaar zijn (ongeveer 20 à 30 seconden aan elke zijde). Bak de scampi op het moment je risotto aan het rusten is.

Bereiden groenten
11

Kook de sugarsnaps kort (blancheren) en zet weg met de erwtjes.

Afmaken
12

Maak de risotto af met lekkere olijfolie, wat geraspte Parmezaan, citroensap en natuurlijk de munt en basilicum.

Risotto, pikante scampi, basilicum en munt

Enjoy!
Gemaakt en gesmaakt?

#IKkookt @i.h.s.k

Geef een reactie