Heb je echt een “sweet tooth”, dan wil je waarschijnlijk nog wat suiker toevoegen, in welke vorm dan ook. Echter, wil je toch het idee van een taartje/cakeje voor 1 persoon dat ook relatief gezien nog eens lekker snel klaar is en niet onbelangrijk, gezonder is dan een traditionele worteltaart? Dan is deze voor jou!

Yes, je leest het goed: een worteltaartje voor 1 persoon zonder boter, olie en suiker. Ideaal voor een avondje alleen op de bank! 😀

Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw dus voor mij is de zoetigheid die je krijgt van de honing en het gedroogde fruit perfect. De toevoeging van kokos, (groene) kardemom en verse gember vind ik echt onmisbaar! Maar het kan natuurlijk ook zonder… Uiteraard kan worteltaart niet zonder kaneel of als je het in huis hebt speculaaskruiden of zoiets dergelijks.

Echter, het is aan jou. Mix, match, probeer en vind de smaakmakers die jij lekker vindt.


Tip 1: Deze gezondere versie van een worteltaart of -cake is zo al lekker maar probeer hem ook eens “double baked”.

Hoe?

Laat de taart volledig afkoelen. Bak hem dan nog een keer op 200 graden hetelucht (ongeveer 5 tot 8 minuten). Als hij te veel kleurt (a.k.a. dreigt te verbranden aan de bovenkant, kun je hem omdraaien of met aluminiumfolie afdekken). Bedoeling is wel dat hij lekker croky wordt aan de buitenkant.

Dan weer even een beetje laten afkoelen en bestrooien met wat poedersuiker (maakt het natuurlijk wel iets minder gezond).


Tip 2: Ook lekker: trempeer de cake (oftewel maak kleine gaatjes aan de bovenkant met bijvoorbeeld een satéprikker) en giet er wat van je favoriete likeur over.

GEZONDE(RE) WORTELTAART MET KOKOS (ZONDER BOTER/OLIE EN SUIKER!)

Cook Time 1 hour
Worteltaartje/cakeje voor 1 persoon dat ook relatief gezien nog eens lekker snel klaar is en niet onbelangrijk, gezonder is dan een traditionele worteltaart.

Equipment

  • oven
  • springvorm ∅ 18 cm

Ingredients

  • 90 gr bloem
  • 175 gr grof geraspte wortel
  • 50 gr kokosmelk
  • 50 gr griekse yoghurt
  • 35 gr honing
  • 1 ei
  • 1/2 tl bakpoeder
  • handje gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberries of abrikozen
  • handje gemengde noten
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 1 kardemom peul
  • 1/2 el vanille extract
  • sinaasappel rasp
  • verse gember
  • snufje zout

Instructions 

  • Verwarm je over op 200 graden onder/boven warmte
  • Meng in een kom de bloem met de honing, vanille, kokosmelk, yoghurt, bakpoeder en het eitje.
  • Rasp de wortel en spatel door het mengsel.
  • Rasp de gember en de schil van de sinaasappel (fijn) en voeg toe.
  • Vijzel de kardemom (wel even uit de peul halen) en kruidnagel en voeg toe. Voeg ook de kaneel toe.
  • Rooster de noten in een koekenpan en laat afkoelen.
  • Hak de noten en het gedroogde fruit en voeg toe.
  • Spatel alles goed door en giet in de een ingevette springvorm.
  • Bak in ongeveer 50-60 minuten gaar. Check met een satéprikker door in het midden van de taart te prikken. Komt die er schoon uit? Dan zit je goed.
Course: Dessert, Nagerecht, Snack, Tussendoortje
Keyword: wortel

Write A Comment

Rating recept