Favorite!
Deze rijst met kurkuma en socarrat van ui is een absolute must try, must eat, must love! Ik ben zo dol op deze rijst, ik zou het zo kunnen eten, geen andere gerechtjes nodig
Socarrat
Misschien heb je er van gehoord, misschien niet maar socarrat is something to love and cherish (al mislukt het ook menigmaal a.k.a. crematie in je koekenpan). Het krijgen van een super socarrat luistert nogal nauw (in mijn beleving dan he). Socarrat zie je ook vaak bij gerechten zoals paella.
Dus wat is socarrat? Waar beter een omschrijving te vinden dan op een website die de naam draagt: www.socarrat.be!
Socarrat is het geroosterd of gekaramelliseerd laagje rijst op de bodem van de pan, waarvan de intense smaak en licht knapperige textuur erg worden geapprecieerd door de meeste paellaliefhebbers!
De socarrat komt er, mede dankzij de olijfolie in de pan, door aan het einde van de bereiding het vuur nog eens heel heet maken waardoor de resterende bouillon verdampt en het onderste laagje rijst karamelliseert.
Voor alle duidelijkheid, geroosterd of gekaramelliseerd, niet verbrand! Net zoals bij een boterham in de broodrooster kunnen beide dicht bij elkaar liggen ;-). Bron: www.socarrat.be/socarrat-uitleg/
Waar eet je deze fluffy en crispy rijst bij?
Tsjah, wat mij betreft bij alles! Zelfs in een tosti moet dit lekker zijn
Wij eten het vaak bij Aziatische gerechten, als bijgerecht dus. Maar zoals ik zei, ik zie deze ook wel als mooie vervanger bij je AVG’tje, al wordt het dan wel RVG’tje
Rijst met kurkuma, super hip natuurlijk
Kurkuma gebruik ik hier voor smaak, uiteraard maar ook voor de mooie gele kleur die het geeft (oog wil ook wat). Deze rijst is ook lekker zonder geelwortel. Al kan het natuurlijk geen kwaad. Kurkuma wordt geroemd om zijn (of haar?) healthy benefits. Google maar eens “gezondheidseffecten kurkuma” en je krijgt een tsunami aan hits.
Hoewel we kurkuma met regelmaat gebruiken denk ik niet dat je van 1 zo’n rijstgerechtje met een vleugje koenjit (Indonesisch voor kurkuma of geelwortel) superkrachten krijgt. Het gaat er meer om dat je het deel maakt van je kookrepertoire, net zoals knoflook, gember en bijvoorbeeld chilipepers (allemaal super gezond he!).
Maar genoeg tekst, tekst, tekst. Ga deze maken!
Rijst met kurkuma en socarrat van gekarameliseerde uien
Equipment
- koekenpan met goed afsluitbare deksel
- alternatief: koekenpan en aluminiumfolie
- vijzel/specerijenmolentje
Ingredients
- 100 gr rijst
- 2 uien in dunne ringen
- 1/2 tl komijnzaad
- 2 tl kurkuma
- 185 ml groentebouillon
- snufje zout naar smaak
- neutrale olie zoals zonnebloemolie
Instructions
- Was de rijst tot het water helder is. (Doe ik echt niet altijd bij elk rijstgerecht maar bij deze wel!). Zet weg in een zeef zodat deze kan uitlekken.
- Doe wat olie in de koekenpan en zet deze op middelhoog vuur.
- Snijd de ui en bak de ui tot deze mooi bruin is. Voeg dan het gemalen komijnzaad toe en eventueel het zout.
- Verwarm de groentebouillon tot deze kookt.
- Doe de rijst bij de uien en bak even mee. Roer goed door zodat alle korrels een laagje olie hebben.
- Giet de bouillon op de rijst en breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 2 a 3 minuutjes pruttelen. Draai dan het vuur laag, zet de deksel erop en laat minimaal 20 minuten pruttelen (laag laag pitje! en zonder de deksel eraf te halen!).
- Check na 20 minuten de gaarheid. Laat eventueel nog iets langer pruttelen. Eenmaal goed? Haal dan van het vuur en laat nog 5 a 10 minuten staan met de deksel gesloten. Smakelijk!