Go Back

Rijst met kurkuma en socarrat van gekarameliseerde uien

Cook Time 1 hour
Servings 2 personen
Dit is één van onze favoriete rijst-/bijgerechten! Je moet even wat meer geduld hebben dan bij gewone gekookte rijst maar het is het zo waard! Echt, ga deze maken!

Equipment

  • koekenpan met goed afsluitbare deksel
  • alternatief: koekenpan en aluminiumfolie
  • vijzel/specerijenmolentje

Ingredients

  • 100 gr rijst
  • 2 uien in dunne ringen
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 185 ml groentebouillon
  • snufje zout naar smaak
  • neutrale olie zoals zonnebloemolie

Instructions 

  • Was de rijst tot het water helder is. (Doe ik echt niet altijd bij elk rijstgerecht maar bij deze wel!). Zet weg in een zeef zodat deze kan uitlekken.
  • Doe wat olie in de koekenpan en zet deze op middelhoog vuur.
  • Snijd de ui en bak de ui tot deze mooi bruin is. Voeg dan het gemalen komijnzaad toe en eventueel het zout.
  • Verwarm de groentebouillon tot deze kookt.
  • Doe de rijst bij de uien en bak even mee. Roer goed door zodat alle korrels een laagje olie hebben.
  • Giet de bouillon op de rijst en breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 2 a 3 minuutjes pruttelen. Draai dan het vuur laag, zet de deksel erop en laat minimaal 20 minuten pruttelen (laag laag pitje! en zonder de deksel eraf te halen!).
  • Check na 20 minuten de gaarheid. Laat eventueel nog iets langer pruttelen. Eenmaal goed? Haal dan van het vuur en laat nog 5 a 10 minuten staan met de deksel gesloten. Smakelijk!
Course: Bijgerecht
Keyword: aziatisch, rijst