Bietenrijst met gebakken biet, geitenkaas, rozemarijn en citroen

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 55 minutes
Servings 2 personen
Deze bietenrijst is een mix tussen Italiaanse risotto en Griekse tomatenrijst en smaakt heerlijk zonder dat er heel veel boter doorheen gaat. Vervang de geitenkaas en feta voor een vega variant met plantaardig stremsel en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd! Serveer met een lekkere frisse salade.

Equipment

  • blender/staafmixer

Ingredients

  • 100 gr arborio rijst (of een andere soort risotto rijst)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 ml witte wijn
  • 220 gr rode biet voor de bouillon
  • 4 dl groentenbouillon
  • 260 gr rode biet in plakken om te grillen
  • 10 gr boter
  • 40 gr belegen geitenkaas, geraspt (als je het echt vega wilt maken neem je geitenkaas gemaakt met plantaardig stremsel)
  • 3 takjes rozemarijn
  • rasp van een halve citroen
  • feta om af te garneren (ook hier geldt: voor een echt vega variant gebruik je feta op basis van plantaardig stremsel)
  • yoghurt om af te garneren
  • pijnboompitjes om at te garneren

Instructions 

  • Weeg de bietjes af voor de bouillon, snijd in blokjes en doe in de blender samen met de groentebouillon en blender deze tot een glad mengsel.
  • Doe de bouillon in een klein pannetje en laat zachtjes opwarmen.
  • Rooster in een droge koekenpan een handje pijnboompitten en zet weg.
  • Snijd de naalden van 1 takje rozemarijn super fijn en zet weg.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de uien en knoflook glazig. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg dan de rijst toe en laat deze even meebakken, zo'n 5 minuten.
  • Voeg dan de witte wijn toe en laat deze inkoken.
  • Voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe. Wacht elke keer tot deze is opgenomen door de rijst. Roer regelmatig.
  • Snijd intussen de andere bietjes in plakken, zet een koekenpan op middelhoog vuur, voeg wat olijfolie toe en 2 takjes rozemarijn. Als de olie warm is bak je de bietjes, breng op smaak met peper en zout. Houd warm door de pit laag te draaien.
  • Proef na ongeveer 20-25 minuten of de rijst al dente is (gaar maar met nog een kleine bite).
  • Maak de rijst af met rasp van een halve citroen, de geraspte geitenkaas en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer de rijst met een lepel yoghurt, wat verkruimelde feta, een schijfje citroen, de fijngehakte rozemarijn, de gebakken rozemarijn, de pijnboompitjes en natuurlijk de gebakken bietjes. Smakelijk!
Course: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Main Course, Side Dish
Keyword: geitenkaas, rijst, rode biet, vegetarisch

Write A Comment

Rating recept