Bij de Griek was mijn tomatenrijst altijd als eerste op 🙊.

En daar is deze rijst dan ook op geïnspireerd. Vroeger meer dan nu kon je mij niet blijer maken dan een tripje langs de Griek. En heel saai misschien, maar ik koos altijd voor hetzelfde:

  • Brood met tzatziki
  • Mixed grill
  • natuurlijk met friet en het bolletje tomatenrijst on the side

Het is alweer even geleden dat ik hier in Nederland een Grieks restaurant binnenstapte (al kan ik er waarschijnlijk met het juiste gezelschap nog steeds prima van genieten). Maar er is natuurlijk nog zoveel anders leuks te ontdekken!

Maar die tomatenrijst he… Daar krijg ik zo’n 1 a 2 keer per jaar een onbedwingbare zin in! 😃 En dan ga je het toch maar maken, want zo moeilijk is het natuurlijk niet.

Ik ben geen Griek

Nee, dat is waarschijnlijk geen verrassing 😅 en ik ga dan dus ook allerminst hier beweren dat dit de meest klassieke, traditionele etc. Griekse tomatenrijst (oftewel Ntomatorizo) is. Absoluut niet! Maar maakt dat uit? Lekker is ie wel 😉

Zelf slankere tzatziki maken

Ik heb bij de Griek nooit gevraagd naar de voedingswaarde van hun tzatziki maar zomaar een klein gokje: ik denk niet dat die nu per se ‘slank en gezond’ als graadmeter had. Geeft zo af en toe ook niet, het heeft me altijd gesmaakt. Maar toch lees je dat de “authentieke” tzatziki echt alleen met yoghurt en olijfolie wordt gemaakt. Dus geen mayo of andere volvette fratsen. Hoe je mijn versie maakt lees je hier.

Tomatenrijst met citroen kip-groenten spiesjes, feta en slankere tzatziki

Servings 2 personen
Deze zomerse tomatenrijst is heerlijk als bijgerecht. En met deze citroen kip-groenten spiesjes maak je het een complete maaltijd.

Equipment

  • spiesjes
  • grove rasp
  • kaasdoek
  • grillpan
  • Zeef

Ingredients

Maak eerst de slankere tzatziki. Het linkje naar het recept vind je hierboven.

    Marinade voor de kip en groenten

    • 2 blije kippendijtjes
    • diverse groenten in gelijke stukjes (ik gebruik hier groene asperges, paprika en rode ui maar je kan ook goed aubergine of courgette gebruiken. Kijk wat je hebt liggen, deze spiesjes zijn ideaal om nog wat restjes groenten op te maken.)
    • rasp en sap van een halve citroen
    • half teentje knoflook fijn geraspt
    • snufje gedroogde oregano
    • peper en zout naar smaak
    • scheutje olijfolie

    Voor de tomatenrijst

    • 150 gr rijst
    • 600 ml groentebouillon
    • 1 klein uitje fijn gesnipperd
    • 1 teentje knoflook fijn gehakt
    • 1 mooie rijpe tomaat heel fijn gesneden of geraspt
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 laurierblaadje
    • 1 tl provinciaalse kruiden
    • 1 tl gedroogde oregano
    • peper en zout naar smaak
    • scheutje olijfolie

    Instructions 

    Maak eerst de slankere tzatziki. Het linkje naar het recept vind je hierboven.

      De citroen-groenten spiesjes maken

      • Als je houten spiesjes gebruikt, week deze dan eerst even in koud water.
      • Snijd de kip en groenten in gelijke stukken.
      • Meng in een kommetje de olijfolie met de rasp en sap van de citroen, de knoflook, oregano en breng op smaak met peper en zout.
      • Wrijf de kip en groenten goed in met het oliemengsel, rijg ze op de spiesjes en zet afgedekt weg in de koelkast.

      De tomatenrijst maken

      • Was de rijst tot het water helder is en laat uitlekken in een zeefje.
      • Verwarm de groentebouillon in een apart pannetje.
      • Verwarm in een andere pan een scheutje olijfolie en voeg de gesnipperde ui en de rijst toe, bak deze rustig tot beiden mooi glazig zijn. Voeg dan de knoflook, kruiden en het laurierblaadje toe. Laat weer even meebakken. Voeg de fijngehakte tomaat en tomatenpuree toe en laat weer even meebakken.
      • Voeg dan beetje voor beetje de warme bouillon toe. Roer door en wacht tot het vocht is opgenomen. Herhaal deze stappen tot de rijst mooi gaar is. Ongeveer 12 minuten maar blijf goed proeven.
      • Breng op smaak met olijfolie en peper en zout.

      Serveren

      • Terwijl je de rijst gaart zet je de grillpan op middelhoog vuur tot deze mooi heet is. Grill de kip-groenten spiesjes ongeveer 8 a 12 minuten of tot ze mooi gaar zijn. Afhankelijk van hoe groot je de kipstukjes hebt gesneden.
      • Snijd schijfjes van de andere helft van de citroen, besprenkel met wat olie en gril deze tot ze mooie grilstreepjes hebben.
      • Serveer de rijst met wat feta, de tzatziki en de warme kip-groenten spiesjes. Smakelijk!
      Course: Hoofdgerecht
      Keyword: citroen, feta, gerookte kip, groentengerecht, rijst, spiesjes, tomatensaus, tzatziki

      Write A Comment