Pho Ga (hele makkelijke Vietnamese kippensoep!)

Total Time 3 hours
Servings 4 personen
Dit makkelijke recept voor Vietnamese kippensoep geeft je een mooie heldere bouillon. Een fantastische basis voor allerlei groenten en noodles. Deze soep is subtiel van smaak en niet pittig.

Ingredients

Voor de soep

  • 3 l water
  • 1 de blijste kip die je kan vinden (oftewel, denk lokaal en aan hoe het beestje heeft geleefd!)
  • 2 mergpijpjes (dit kan je gewoon aan je slager vragen als hij het al niet heeft liggen.)
  • 300 gr schenkel (ook dit ligt bij je slager of kan je vragen.)
  • 1 grote ui of sjalot
  • 2 lenteuitjes (1 voor in de soep, 1 voor garnering)
  • 1 flink stuk gember
  • 2 steranijsjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 rode chilipeper
  • 6 el vissaus
  • 2 limoentjes (sap van 1 door de soep, 1 in 4 kwarten voor garnering)
  • zout naar smaak (De vissaus is al zout. Blijf proeven en voeg eventueel zout toe aan het einde.)

de soep aankleden (overige ingrediënten

  • 200 gr rijstnoodles
  • 2 Shanghai paksoi (bok choy) (mini paksooi maar 1 grote paksooi kan natuurlijk ook.)
  • 300 gr taugé
  • bosje Thaise basilicum
  • bosje Thaise bieslook
  • bosje munt
  • optioneel: bosje koriander

Instructions 

  • Snijd de ui/sjalot en gember in stukken en rooster deze boven een gasvlammetje. Geen gas, bak ze dan flink aan in een droge koekenpan.
  • Doe het water in een pan waar de kip in kan onder staan. Voeg de kip, de lenteui en de geroosterde gember en ui/sjalot toe en breng aan de kook. Laat een uurtje heel zachtjes pruttelen. Schuim de bouillon regelmatig af.
  • Voeg dan de steranijs, kaneel, vissaus en het pepertje toe. Snijd de peper voordien 2 keer over de lengte in zodat hij goed zijn smaak kan afgeven. Laat weer een uurtje pruttelen en schuim waar nodig is af.
  • Verwijder de kip, mergpijp en schenkel en laat iets afkoelen. Voeg nu ook het limoensap van 1 limoen toe en laat rustig doorpruttelen.
  • Weeg de noodles af en overgiet met kokend water en laat weken tot ze de juiste bite hebben. Dit is per noodlesoort afhankelijk dus proef tussendoor of de noodles beetgaar zijn. Spoel daarna direct met koud water om verder garen te voorkomen.
  • Pluk nu de kip. De schenkel kan je heel fijn snijden en erbij serveren. Ook het merg kan je samen met de soep serveren maar dit is optioneel. Kijk wat jij lekker vindt!
  • Zeef de soep en doe terug in de pan. Proef en breng eventueel op smaak met zout.
  • Halveer de paksoi, smeer in met wat olie, breng op smaak met peper en zout en grill de helften tot ze een mooi grilstreepje hebben.

Serveren

  • Doe de noodles in de soep en laat even doorwarmen, verdeel dan over 4 kommen. Leg de gegrilde paksoi en een handje taugé samen met de noodles in de kom. Verdeel de kip over de kommen of serveer deze apart. Schep de kokendhete bouillon in de kommen. Serveer de verse kruiden, de gesneden lenteui, de limoen en eventueel chilipeper of gedroogde chilivlokken apart. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, Soep
Cuisine: vietnamees
Keyword: aspergesoep, gerookte kip, groentengerecht, noodles, verse kruiden

Write A Comment

Rating recept