Paashazen, eitjes én lamsvlees

Pasen staat weer voor de deur en dat betekent dat we weer een blik klassiekers open kunnen trekken. Wat we eten met Pasen verwijst veelal naar geloof en het begin van de lente ☀️🌱🐑

Het staat symbool voor Jezus Christus (het lam Gods) en symboliseert zowel opoffering als het begin van de lente. – deliciousmagazine.nl

Dus in het feestelijke kader van Pasen 2021 maakte ik deze super tender lamsschenkel. Geserveerd met pasta en een lekker frisse salade is 1 schenkel echt voldoende voor 2 personen.

Gremolata van rode biet

Dit is totaal optioneel maar het is weer eens wat anders dan de traditionele gremolata en het aardse van de bietjes vind ik goed passen bij de smaak van lamsvlees. Geen fan van rode niet? Serveer dan met de gewone gremolata, pesto of laat in z’n geheel weg. Dit schenkeltje is zo ook al lekker 😃 

Bekijk hier hoe je deze gremolata van rode bietjes maakt.

Italiaanse lamsschenkel met gremolata van rode biet

Prep Time 20 minutes
Cook Time 3 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes
Servings 1 lamsschenkel (met pasta en salade genoeg voor 2 personen)
Deze lamsschenkel ziet er op tafel spectaculair uit maar je hebt er bijna geen werk aan! Perfect om te maken als er meatlovers komen eten 😉

Equipment

  • Niet al te grote braadpan met deksel, de schenkel(s) moeten wel volledig onder liggen

Ingredients

Voor de lamsschenkel

  • 1 lamsschenkel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels selderij, in blokjes
  • 2 knoflooktenen, gehakt
  • 50 gr tomatenpuree
  • 400 gr bliktomaten
  • 30 ml rode wijn
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 takje rozemarijn (afhankelijk van smaak en hoe groot de takjes zijn)
  • 5 takjes tijm (afhankelijk van smaak en hoe groot de takjes zijn)
  • 2 laurierblaadjes

Het recept voor de bieten gremolata vind je boven dit recept.

    Instructions 

    • Breng de lamsschenkel goed op smaak met peper en zout. Braad rondom aan in een hete koekenpan. Haal de lamsschenkel als hij rondom goed aangebraden is uit de pan en leg op een bord. Doe wat water in de pan en zet terug op het vuur. Schraap de aanbaksels los, die hebben we straks nog nodig.
    • Snijd de ui, bleekselderij en knoflook en doe met een scheut olijfolie in de braadpan. Fruit deze op middelhoog vuur even aan, zo'n 10 minuten of tot de ui mooi glazig is.
    • Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even mee (ontzuren). Voeg dan de tomaten en de wijn toe, samen met de bouillon en de verse harde kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
    • Leg de lamsschenkel in de braadpan samen met het water met de aanbaksels uit de koekenpan. Breng het geheel tot een super laag prutteltje (niet koken!), deksel erop en 2,5 tot 3 uur zachtjes laten garen.
    • Na 2,5 uur even checken hoe het ervoor staat, valt het vlees bijna van het bot? Dan zit je goed. Zo niet, laat nog even verder (rustig!) garen. Haal de lamsschenkel als hij tender is voorzichtig uit de pan, pak in in aluminiumfolie en leg eventueel in een oven op 180-200 graden.
    • Draai het vuur onder de braadpan hoger, tijd om de saus in te koken. Reduceer de saus naar gewenste dikte, roer zo nu en dan door om te controleren dat er niets aanbrand op de bodem.
    • Serveer de warme lamsschenkel met de saus en de gremolata in een mooie schaal/diep bord. Lekker met pasta of gnocchi. Maak af met een lekker frisse salade on the side. Smakelijk!
    Course: Hoofdgerecht, Main Course
    Cuisine: Italiaans
    Keyword: lamsschenkel, lamsvlees

    Write A Comment

    Rating recept