Ik heb zo’n 14 jaar als bijbaantje in de horeca gewerkt, zowel in Zeeland als daarbuiten. Van friettent tot luxe hotels. Echt een super tijd beleeft! 😃

In die 14 jaar werkte ik veelal zowel in Zeeland in de weekenden en in Enschede en later Den Haag doordeweeks. Maar de thuisbasis is altijd Veere geweest. 11 jaar heb ik daar rond mogen draven en daar denk ik met plezier aan terug! 

Maar wat heeft dat met wafels te maken zou je denken 🤷🏻‍♀️

Nou, de keren dat ik in Veere Brusselse wafels naar tafels heb gebracht zijn ontelbaar, ze waren niet aan te slepen! Met kersen, zonder kersen, met boter, met slagroom, met advocaat met vers fruit, chocolade… Je snapt het wel. De wafels waren erg bemind!

Een wafel-trauma is uitgebleven maar ik heb er nadien geen jaren meer aan gedacht om ze zelf te maken. Tot nu. De wafel lonkte ineens weer 😍😅

Zelf Brusselse wafels maken

Want dat is helemaal niet zo moeilijk en vaak nog gezonder ook. Wist je dat in het recept eigenlijk helemaal geen suiker zit. Ik heb nog geen supermarkt variant gezien waar GEEN suiker in zat.

Niet te verwarren met Luikse wafels

FSTVL legt het verschil treffend uit:

⚫️ In het beslag van Luikse wafels wordt meer gist gebruikt.
⚫️ Aan het beslag van Luikse wafels wordt suiker toegevoegd, bij Brusselse wafels dus niet.
⚫️Brusselse wafels zijn in de regel groter en te herkennen aan de strakke vorm, bij de Luikse variant mag het allemaal wat grilliger en zijn de vakjes ook vaak kleiner.
⚫️Omdat door de luikse wafel al suiker is verwerkt wordt deze vaak au naturel gegeten. Brusselse wafels worden vaak aangekleed met van alles en nog wat. Traditioneel met poedersuiker en slagroom maar de sky is the limit!

Hartig en/of zoet

Met wafels kan je net als met pannenkoeken en poffertjes alle kanten op. Zoet: heerlijk, hartig: ook heerlijk! 🤤 Bekijk bijvoorbeeld deze met gerookte zalm en een gepocheerd eitje of deze hartige caprese wafels.

De melk op? Geen probleem!

Brusselse wafels worden met melk gemaakt maar bij toeval kwam ik erachter dat het ook prima met yoghurt kan. De melk was hier op en ik had zin in wafels, dan ga je alternatieven zoeken 🤣

Basisrecept Brusselse wafels met yoghurt

Cook Time 20 minutes
rusttijd 25 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4 wafels
Makkelijk basisrecept voor Brusselse wafels (niet te verwarren met Luikse wafels). En deze wafels kan je zowel met melk als met yoghurt maken! Handig voor het geval 1 van de twee net even niet voorradig is.

Equipment

  • wafelijzer

Ingredients

  • 110 gr zelfrijzende bloem
  • 90 gr melk of yoghurt
  • 90 ml lauw water
  • 1 klein eitje
  • 4 gr gist
  • 40 gr ongezouten roomboter
  • snufje zout

Instructions 

  • Weeg/meet de bloem, melk (of yoghurt), het water en de gist zorgvuldig af.
  • Doe de gist bij het lauwe water en laat 5 tot 10 minuutjes staan.
  • Smelt de boter en zet even weg.
  • Splits het eitje. De dooier mag bij de bloem, het eiwit kloppen we straks luchtig.
  • Voeg het water en de melk toe aan de bloem en roer met een garde goed door tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg dan ook de boter toe en meng nog eens door.
  • Klop het eiwit luchtig en spatel deze samen met een snufje zout voorzichtig door het mengsel. Het moet vermengd zijn maar probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
  • Dek de kom af en zet weg op een warme en tochtvrije plaats om te rusten, zo'n 20 tot 25 minuten.
  • Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand goed voor. Lepel wat beslag op de platen, sluit direct en wacht tot de meeste stoom is verdwenen en de wafel uit zichzelf goed loslaat.
  • Serveer warm. Traditioneel met poedersuiker, slagroom, warme kersen of ander fruit. Maar deze wafels zijn lekker met elke topping die jij kan verzinnen 😀 Smakelijk!
Course: basisrecept, Breakfast, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Cuisine: Belgisch, Vlaams
Keyword: brusselse wafels, wafels

Write A Comment