Zelf naan maken

Misschien wel het meest eenvoudige broodje wat je kunt maken: plat brood en in dit geval naan. Het lijkt misschien een hele onderneming maar echt, dat is het niet. En het is zo veel lekkerder en je bepaalt zelf welke ingrediënten er wel en dus ook niet in gaan.

Flatbread is al eeuwen geliefd

Plat brood is overal in de wereld al eeuwenlang populair en ik denk om drie redenen:

  1. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig
  2. Vaak zijn het ingrediënten die je toch al in huis hebt
  3. De ingrediënten zijn niet kostbaar

Platbrood maken kan al met maar 2 ingrediënten!

En dat zijn bloem en water. Voor de smaak is het wel zo lekker om minimaal ook zout toe te voegen. Verder zijn er basisvarianten met gist, yoghurt en/of olijfolie.

Top 10 flatbreads

Er bestaan honderden soorten plat broden waarop ook weer varianten mogelijk zijn. Tasteatlas.com maakte een mooi lijstje. Volgens hen is dit de top 10 als het om plat broodjes gaat.

  1. Tortilla (Mexico)
  2. Roti (India)
  3. Naan (India) – die we in dit receptje dus maken 🤩
  4. Focaccia (Italië) – zelf maken? Bekijk hier mijn receptje voor een basis focaccia. Of lees hier meer over dit fijne broodje uit Italië.
  5. Shaobing (China)
  6. Paratha (India)
  7. Chapati (India)
  8. Gözleme (Turkije)
  9. Piadina (Italië)
  10. Manakish (Libanon)

Kijkend naar dit lijstje kunnen we India wel aanduiden als het land waar de meeste populaire flatbreads vandaan komen!

Waar eet je flatbread bij?

Vaak wordt plat brood gebruikt als middel om andere gerechten mee op te pakken of om ermee te dopen. Lekker bij stoofjes en curries. Maar plat brood is lekker bij eigenlijk alle gerechten waar je een broodje bij zou eten, dus bijvoorbeeld ook bij een lekkere salade.

Platbrood eet je warm

Dat heeft toch wel de absolute voorkeur. Als het broodje nog een beetje warm is smaakt het zo veel lekkerder en is de textuur ook beter. Eenmaal afgekoeld wordt het wat taaier. Dus maken en direct serveren! 🤓

Basisrecept naan

Prep Time 20 minutes
Cook Time 10 minutes
rijstijd 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 2 personen
Naan is een heerlijk plat brood en super simpel om te maken. Dit is een basisrecept maar je kan eindeloos variëren met verschillende smaakmakers. Ideaal om in je foodportfolio te hebben!

Ingredients

  • 145 gr bloem
  • 60 ml lauwwarm water
  • 60 gr yoghurt
  • 1/2 zakje gist (3,5 gr)
  • 1/2 tl olijfolie
  • snufje zout
  • snufje suiker
  • olijfolie om in te smeren

Instructions 

  • Doe een beetje lauwwarm water in een bakje samen met de gist en de suiker en laat 5 tot 10 minuutjes staan.
  • Doe de bloem in een kom samen met de rest van het water, de yoghurt en de olijfolie.
  • Meng door elkaar tot het vast genoeg is om te kneden. Voeg nu het zout toe.
  • Stort op je werkbank en kneed tot een soepel deegje. Het is een vrij nat deeg maar het komt goed! Voeg eventueel een klein beetje bloem toe tijdens het kneden.
  • Als het deeg mooi soepel is mag deze terug in de kom. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken (afhankelijk hoe groot je grill-/koekenpan is) en rol uit tot ongeveer 0,5 tot 1 cm dik.
  • Bestrijk het deeg met wat olijfolie en sprenkel er nog wat grof zout overheen.
  • Verwarm een grill- of koekenpan en bak de naan op middelhoog vuur tot ze mooi kleuren en gaar zijn.
  • Serveer direct (koud echt niet zo lekker!).
Course: Bijgerecht
Cuisine: Indiaas
Keyword: brood, naan, platbrood

Write A Comment

Rating recept