Woensdag gehaktdag, maar waarom eigenlijk?🤷🏻‍♀️

Wie hoorde het z’n moeder (of vader) niet vanuit de keuken roepen op de eeuwige vraag “wat eten we vandaag”. Juist: “woensdag gehaktdag jongens!”.

En dat was niet omdat van oudsher de slager op maandag zijn werkweek begon, op dinsdag de beestjes werden uitgebeend en op woensdag de afsnijdsels en de minder populaire stukken tot gehakt werden gedraaid. Nee, bij ons thuis had het meer een economische reden 😅. Want gehakt is relatief goedkoop en mijn moeder wist er wel 100 receptjes mee te verzinnen ❤️

Het inburgeringsproces van de slogan “woensdag gehaktdag” kreeg nog een extra boost toen in 1949 door het slagersvak er een wedstrijd werd uitgeschreven wie met de beste slogan op de proppen kon komen. Ik kon zo 1-2-3 niet achterhalen wie de indiener was maar het winnende resultaat is nog steeds alom bekend.

Gehakt jargon

Welke delen van het beestje er precies worden gebruikt voor gehakt durf ik je niet te zeggen en zal ook verschillen per slager of supermarkt. Wel zijn er een aantal zaken omtrent gehakt vastgelegd in de warenwet. Een snelle opsomming van wat ik heb kunnen vinden:

  • Gehakt mag niet meer dan 25% puur runder- en/of varkensvet bevatten.
  • Half-om-half gehakt gaat uit van een verdeling van 50% rundvlees en 50% varkensvlees waarbij er een marge van 10% gehanteerd mag worden.
  • “Gemengd gehakt” is een onbeschermde term en kent dus ook geen regelgeving m.b.t. de verhoudingen.
  • Tartaar mag maximaal 10% puur vet bevatten en steak tartaar nog minder met 6%.
  • Mager rundergehakt mag maximaal 15 puur vet bevatten. 

MIND BLOWN 🤯: volgens een onderzoek van de Consumentenbond bevat normaal gehakt van de slager doorgaans minder vet dan het als mager aangeboden gehakt uit de supermarkt.

Basisrecept onze Hollandse gehaktballen

Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
rusttijd in de koelkast 20 minutes
Total Time 1 hour
Servings 2 royale ballen
Dit zijn onze favoriete gehaktballen, lees hier het recept. Lekker bij stamppotjes maar deze misstaat ook zeker niet in een heerlijke broodje bal!

Equipment

  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 300 gr half om half gehakt van de slager
  • 2 sjalotten
  • 1 el fijne mosterd
  • 1/2 tl sambal badjak
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl versgemalen komijnzaad
  • 1 eitje
  • 1/2 teen geperste knoflook
  • 1 el ketchup
  • handje paneermeel
  • peper en zout naar smaak
  • klontje roomboter om in aan te braden

Instructions 

  • Verwarm je oven voor op 165 graden hetelucht.
  • Haal het gehakt minimaal een half uur van te voren uit de koelkast.
  • Snijd de sjalotten in fijne blokjes, pers de knoflook en maal de komijn in een vijzel of specerijenmolentje.
  • Meng het gehakt met alle ingrediënten behalve het paneermeel.
  • Het gehaktmengsel is nu waarschijnlijk nog erg nat. Voeg beetje voor beetje het paneermeel toe tot dat je een mooie massa krijgt waar je goed ballen van kunt draaien maar die zeker niet te droog/stevig is.
  • Draai de ballen en laat deze even opstijven in de koelkast, zo'n 15-20 minuutjes.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur, smelt de boter en bak de ballen mooi bruin. Helemaal gaar hoeft niet, dat doet de oven wel.
  • Laat de gehaktballen verder garen in de oven, ongeveer 20-25 minuten. Smakelijk!
Course: basisrecept, Bijgerecht, vleesgerecht
Cuisine: Hollandse pot, nederlands
Keyword: gehaktbal, gehaktballen

Write A Comment

Rating recept