Go Back

Pittige linzen in tomatensaus met spitskool (vegan)

Servings 4 personen
Dit is een heerlijk gezond en boordevol groenten gerechtje en met lekker veel pit! Ik eet deze linzen en kool vaak als ontbijt, soms met alleen yoghurt en soms met een gebakken of gekookt eitje.

Equipment

  • Zeef
  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 50 gr gedroogde linzen (ik gebruik bruine) (of 125-150 gr linzen uit blik)
  • 1,5 tl mosterdzaad
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 tl korianderzaad
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • 1 knoflookteentje geraspt
  • 1 el gember geraspt
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 100 ml groentebouillon
  • 150 gr spitskool fijngesneden
  • 2 el griekse yoghurt
  • handje bladpeterselie

Instructions 

  • In het geval je linzen uit blik gebruikt: Spoel de linzen en laat uitlekken in de zeef.
  • Vijzel eerst alle specerijen fijn behalve het mosterdzaad.
  • Snipper de ui, snijd de rode chilipeper en rasp de gember en knoflook.
  • Zet een pannetje op middelhoog vuur met een scheutje plantaardige en neutrale olie. Bak de sjalot glazig. Voeg daarna de gemalen specerijen, mosterdzaad, gember, knoflook en chilipeper toe, laat kort meefruiten.
  • Voeg de linzen, tomaten en de bouillon toe en laat zachtjes pruttelen, minimaal 1,5-2 uur. Bij linzen uit blik is dit aanzienlijk korter: zo'n 20 a 30 minuutjes.
  • Snijd intussen de spitskool in fijne reepjes en doe in een kommetje. Schep de linzen in tomatensaus erbij samen met de yoghurt. Garneer af met de peterselie en rode chilipeper. Smakelijk!
Course: dinner, lunch, Ontbijt
Keyword: bloemkool, groentengerecht, linzen, makkelijke maaltijd, makkelijkmeergroenten, pittige recepten, vegan recepten, vegetarische recepten