Dit is een heerlijk gezond en boordevol groenten gerechtje en met lekker veel pit! Ik eet deze linzen en kool vaak als ontbijt, soms met alleen yoghurt en soms met een gebakken of gekookt eitje.

Voor een vegan variant pak je natuurlijk vegan verantwoorde ‘yoghurt’ en skip je het eitje.

A VEGGIE LOADED BREAKFAST 😍 En ook eentje die niet te kinderachtig is he! 😉🔥🌶

Al vanaf kinds af aan ben ik dol op stevige en hartige ontbijtjes, I love it! Vroeger waren het vaak de kliekjes van de dag ervoor: nasi, pasta en stamppot verdwenen ‘s ochtends zonder problemen dat zwarte gat in 😅 Maar naarmate we ouder worden (of tenminste, dit merk ik) denkt ook m’n metabolisme “joe toedeledoki”. Dus die stevige en hartige ontbijtjes kunnen nog steeds maar dan net even anders!

Dit potje linzen in pittige tomatensaus zit boordevol groenten en met de spitskool erbij kom jij zeker aan je portie dagelijkse groenten! 🙌 Ik houd wel van een pittig ontbijtje en voeg dan ook genoeg chilivlokken en verse rode chili toe maar je kan deze natuurlijk zo heet of mild maken als je zelf wilt.

En denk je nou “wat een gedoe voor een ontbijtje”, dat valt best mee. Ik maak dit vaak op zondagavond en dan maak ik het voor een paar dagen. ‘s Ochtends even opwarmen in een pannetje of magnetron, de spitskool erbij en een klodder yoghurt en/of een eitje: klaar! 🤩

En denk je nou “die meid spoort niet met d’r linzenpotje zo in de ochtend” 😅 Dat kan ik mij best voorstellen maar echt, probeer het eens! En deze kan je natuurlijk ook voor de lunch of lichte maaltijd maken! 😉

#VEGGIEFACTS | Regelmatig chilipepers eten is gezond, lekker en je wordt er blij van! #Capsaïcine is het stofje dat hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de pittigheid van een pepertje. En naast fijne stofjes als vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer, fosfer heeft ook capsaïcine een aantal gezondheidsvoordelen: het verlicht pijn en jeuk, je wordt minder snel verkouden en niet geheel onbelangrijk: je wordt er blij van! Rode pepers zorgen ervoor dat er endorfines vrijkomen! #winwin 😉

Pittige linzen in tomatensaus met spitskool (vegan)

Servings 4 personen
Dit is een heerlijk gezond en boordevol groenten gerechtje en met lekker veel pit! Ik eet deze linzen en kool vaak als ontbijt, soms met alleen yoghurt en soms met een gebakken of gekookt eitje.

Equipment

  • Zeef
  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 50 gr gedroogde linzen (ik gebruik bruine) (of 125-150 gr linzen uit blik)
  • 1,5 tl mosterdzaad
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 tl korianderzaad
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • 1 knoflookteentje geraspt
  • 1 el gember geraspt
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 100 ml groentebouillon
  • 150 gr spitskool fijngesneden
  • 2 el griekse yoghurt
  • handje bladpeterselie

Instructions 

  • In het geval je linzen uit blik gebruikt: Spoel de linzen en laat uitlekken in de zeef.
  • Vijzel eerst alle specerijen fijn behalve het mosterdzaad.
  • Snipper de ui, snijd de rode chilipeper en rasp de gember en knoflook.
  • Zet een pannetje op middelhoog vuur met een scheutje plantaardige en neutrale olie. Bak de sjalot glazig. Voeg daarna de gemalen specerijen, mosterdzaad, gember, knoflook en chilipeper toe, laat kort meefruiten.
  • Voeg de linzen, tomaten en de bouillon toe en laat zachtjes pruttelen, minimaal 1,5-2 uur. Bij linzen uit blik is dit aanzienlijk korter: zo'n 20 a 30 minuutjes.
  • Snijd intussen de spitskool in fijne reepjes en doe in een kommetje. Schep de linzen in tomatensaus erbij samen met de yoghurt. Garneer af met de peterselie en rode chilipeper. Smakelijk!
Course: dinner, lunch, Ontbijt
Keyword: bloemkool, groentengerecht, linzen, makkelijke maaltijd, makkelijkmeergroenten, pittige recepten, vegan recepten, vegetarische recepten

Write A Comment

Rating recept