Go Back

Vegan erwtensoep

Servings 6 personen
Een recept om toch die heerlijk verwarmende snert te maken maar dan zonder dierlijke toevoegingen, ja het kan!

Ingredients

  • 500 gr spliterwten
  • 2 l groentebouillon
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 pastinaken
  • 1/2 knolselderij
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • optioneel gerookte tofu

Instructions 

  • Wel de spliterwten in ruim water, ongeveer 6 tot 8 uur.
  • Spoel de erwten en zet 10 minuten op laag vuur samen met 2 groentebouillon en de laurierblaadjes.
  • Snijd de prei doormidden en was goed al het zand eruit. Snijd dan in halve ringen. Maak ook de uien schoon en snijd in grove gelijke stukken. Schil de winterwortel, pastinaak en knolselderij en snijd in grove gelijke blokjes. Snijd ook de bleekselderij en pel de knoflook en snijd deze grof. Voeg vervolgens alle groenten toe aan de soep en zorg dat de spliterwten er een beetje bovenop liggen (zachte spliterwten branden snel aan!).
  • Laat zachtjes pruttelen, zo ongeveer 3,5 uur. Roer regelmatig. Te dik? Voeg wat water toe.
  • Als je ook gerookte tofu wil toevoegen snijd je ook deze in blokjes. Voeg de tofu toe op het moment de spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen.
  • Breng de soep op het laatst op smaak met peper en zout.
  • Hak tot slot het grootste deel van de peterselie fijn en roer deze op het laatst door de soep. Bewaar een paar takjes voor garnering.
  • Serveer de soep eventueel met (vegan)rookworst en, zoals ik doe, met pannenkoeken! Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, lunch, Soep, voorgerecht
Cuisine: Hollandse pot
Keyword: doperwten, herfst, soep, spliterwten, vegan, vegetarisch, winter