VEGANIZE JE KOMMETJE SNERT 🌱

Absoluut niets mis met de traditionele versie waar de nodige stukken varkensvlees aan te pas komen. Zeker niet want die versie in combinatie met de geur van een petroleum pitje brengt mij instant terug naar de keuken van m’n ouders toen ik klein was ☺️ #foodmemories ❤️

Maar we zijn niet meer klein en je leert toch dat het consumeren van dierlijke producten zo nu en dan best wel een tikje minder mag en kan. Is leuk voor de planeet, leuk voor de beestjes en als je je stukje vlees of vis niet direct vervangt voor een vaak calorierijke zoutbom, dan vindt je lijf het ook nog eens een feestje 🥳

SLANKERE ERWTENSOEP

Nou, dat is dus echt 🤩  Erwtensoep is een ware winterse maaltijdsoep waar je flink wat energie van krijgt. Maar veel van die energie (oftewel calorieën) hangen samen met dat halve varken wat erbij gaat. Want spek, varkenspootjes of krabbetjes en een topping van sappige rookworst zijn natuurlijk heerlijk 🤤 maar zetten je groene soepje wel flink aan. Kijk, dit luisterrijke effect wordt natuurlijk weer met de grond gelijk gemaakt als je er hele (vegan)rookworsten bij gaat serveren of in mijn geval dubbel zo erg: ook nog eens met pannenkoeken 👻.

KOEKENZOPIE MAAR DAN ANDERS

Want bij ons thuis was het de standaard zeer geliefde combinatie onder mijn broers en mijzelf: snert én pannenkoeken! 🙌 (Of is dit eigenlijk een hele gangbare combi en ben ik heel mijn leven voorgelogen 😱 Laat het mij vooral weten 😂)

SNERT EN ERWTENSOEP ZIJN HETZELFDE, OF TOCH NIET?

Als je een beetje gaat speuren op the world wide web heb je het eigenlijk zo gevonden: erwtensoep is niet helemaal hetzelfde als snert. Althans, die mening is er. Er zijn vast ook hele volksstammen die dit je reinste kolder vinden. 

Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag ‘gestaan’ heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord ‘sneirts’, wat zoveel betekent als ‘in één teug.’ – 24kitchen.nl

GEROOKTE TOFU

Totaal optioneel maar wil je eens (gerookte)tofu proberen? Dan is dit een mooi instaprecept! Alleen maar groenten is ook alleen maar groenten. Deze tofu geeft het net even dat extra smaakje, #YUM ☺️

Vegan erwtensoep

Servings 6 personen
Een recept om toch die heerlijk verwarmende snert te maken maar dan zonder dierlijke toevoegingen, ja het kan!

Ingredients

  • 500 gr spliterwten
  • 2 l groentebouillon
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 pastinaken
  • 1/2 knolselderij
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • optioneel gerookte tofu

Instructions 

  • Wel de spliterwten in ruim water, ongeveer 6 tot 8 uur.
  • Spoel de erwten en zet 10 minuten op laag vuur samen met 2 groentebouillon en de laurierblaadjes.
  • Snijd de prei doormidden en was goed al het zand eruit. Snijd dan in halve ringen. Maak ook de uien schoon en snijd in grove gelijke stukken. Schil de winterwortel, pastinaak en knolselderij en snijd in grove gelijke blokjes. Snijd ook de bleekselderij en pel de knoflook en snijd deze grof. Voeg vervolgens alle groenten toe aan de soep en zorg dat de spliterwten er een beetje bovenop liggen (zachte spliterwten branden snel aan!).
  • Laat zachtjes pruttelen, zo ongeveer 3,5 uur. Roer regelmatig. Te dik? Voeg wat water toe.
  • Als je ook gerookte tofu wil toevoegen snijd je ook deze in blokjes. Voeg de tofu toe op het moment de spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen.
  • Breng de soep op het laatst op smaak met peper en zout.
  • Hak tot slot het grootste deel van de peterselie fijn en roer deze op het laatst door de soep. Bewaar een paar takjes voor garnering.
  • Serveer de soep eventueel met (vegan)rookworst en, zoals ik doe, met pannenkoeken! Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, lunch, Soep, voorgerecht
Cuisine: Hollandse pot
Keyword: doperwten, herfst, soep, spliterwten, vegan, vegetarisch, winter

Write A Comment

Rating recept