Hoe maak je van 1 van de bekendste (Nederlandse) snackbar favorieten een gezondere/slankere versie? Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk zo blijkt. Én dat zonder het 'snackgevoel' volledig overboord te gooien ;-)
oven
knoflookpers
aluminiumfolie
- 400 gr zoete aardappel (ik gebruik de oranje en de paarse.)
- venkel
- paprika
- snijbonen
- sla zoals little gem of ijsbergsla.
- tomaat
- ui, rauw en gepoft
- komkommer
- wortel
- optioneel: iets van kaas. Ik gebruik parmezaan.
- sambal of iets als Sriracha naar smaak
Voor de knoflooksaus
- 6 el yoghurt
- 4 teentjes knoflook, rauw en gepoft
- verse kruiden als bieslook en peterselie
- hotsauce of sambal
Kippetje
- 1 kipfilet (jaja, magere kapsalon gaan we voor!)
- shoarma-/gyros kruiden of zelf iets maken. (wij gebruiken: komijnzaad, korianderzaad, (gerookte) paprikapoeder, kurkuma, een beetje kerriepoeder en wat ras el hanout of garam masala. Maar kijk vooral wat je in huis hebt en wat jij lekker vindt!)
Voor de wortel en zoete aardappels
Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht.
Was de zoete aardappel goed (met een schoon schuursponsje als je het hebt). Laat de schil wel zo veel mogelijk zitten.
Snijd in het formaat van flinke frieten. Snijd de wortel in ongeveer gelijke stukken (mag iets dikker zijn).
Doe de zoet aardappel samen met de wortel in een kom en besprenkel met wat (olijf)olie, en peper en zout.
Dek een ovenplaat af met aluminiumfolie of bakpapier af. Zet daarop een ovenrek en leg de zoete aardappel los van elkaar op het rek. Leg de wortel onder het rek of als het nog past bij de aardappel op het rekje.
Zet in het midden van de oven en bak voor ongeveer 45 minuten of tot de aardappel mooi krokant en een fijn kleurtje heeft.
Knoflook en ui poffen
snijd de ui in kwarten en laat deze samen met 3 knoflooktenen (1 gebruik je rauw) weken in water, ongeveer 10 minuten.
Pak de ui en knoflook in in aluminiumfolie, knijp dicht en plaats in de oven.
Laat ongeveer 30 tot 45 minuten poffen in het midden van de oven.
Snijbonen even blancheren
Venkel en paprika roerbakken
Snijd de venkel en paprika in gelijke stukken, niet te fijn!
Verhit wat olie op hoog vuur en roerbak de venkel, paprika kort. Schep uit de wok/pan en zet weg.
Knoflooksaus maken
Schep de yoghurt in een bakje.
Snijd de kruiden en voeg deze toe aan de yoghurt.
Haal de knoflooktenen uit de oven. Verwijder het 'kontje' en de schil, plet de knoflook en roer door de yoghurt.
Pers het laatste knoflookteentje en breng de saus op smaak met peper en zout.
Alles in 1 bak want dat is kapsalon ;-)
Pak een ovenschaal en leg daarin (hoe jij wilt) de zoete aardappel, geroerbakte groenten en rasp de kaas erover.
Zet je oven op grillstand en zet de ovenschaal net iets hoger dan in het midden, ongeveer 10 minuten. Dreigt het te verbranden? Even een alufolietje erover.