Over kapsalon kan je geen geen mening hebben

Nu heb je al kamp “kapsalon is dé uitvinding na de gloeilamp, misschien wel beter 🤔” en je hebt kamp “mensen die dit appetijtelijk vinden hebben een serieuze smaakpapillen check nodig 🤢“. Ik behoor meer tot de groep “eens per jaar kan ik er intens van genieten, waarschijnlijk als ik net de kroeg uit ben gerold 🤪

Slankere en gezondere kapsalon, let’s try this! 😂

Nou, eigenlijk volgens mij helemaal niet zo moeilijk:

  • gefrituurde friet vervangen door zoete aardappel uit de oven.
  • kip in plaats van varkensvlees.
  • zelf knoflooksaus maken met yoghurt.
  • klein handje parmezaanse kaas
  • en natuurlijk lots of veggies!

Deze is echt wel het proberen waard mensen! 😃

Slankere kapsalon

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Servings 2 personen
Hoe maak je van 1 van de bekendste (Nederlandse) snackbar favorieten een gezondere/slankere versie? Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk zo blijkt. Én dat zonder het 'snackgevoel' volledig overboord te gooien 😉

Equipment

  • oven
  • knoflookpers
  • aluminiumfolie

Ingredients

  • 400 gr zoete aardappel (ik gebruik de oranje en de paarse.)
  • venkel
  • paprika
  • snijbonen
  • sla zoals little gem of ijsbergsla.
  • tomaat
  • ui, rauw en gepoft
  • komkommer
  • wortel
  • optioneel: iets van kaas. Ik gebruik parmezaan.
  • sambal of iets als Sriracha naar smaak

Voor de knoflooksaus

  • 6 el yoghurt
  • 4 teentjes knoflook, rauw en gepoft
  • verse kruiden als bieslook en peterselie
  • hotsauce of sambal

Kippetje

  • 1 kipfilet (jaja, magere kapsalon gaan we voor!)
  • shoarma-/gyros kruiden of zelf iets maken. (wij gebruiken: komijnzaad, korianderzaad, (gerookte) paprikapoeder, kurkuma, een beetje kerriepoeder en wat ras el hanout of garam masala. Maar kijk vooral wat je in huis hebt en wat jij lekker vindt!)

Instructions 

Kip

  • Maak (of koop...) je specerijenmix en gebruik dit als een dry rub voor je kipfilet. In de tijd dat jij alle andere handelingen doet kunnen die lekker intrekken.

Voor de wortel en zoete aardappels

  • Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht.
  • Was de zoete aardappel goed (met een schoon schuursponsje als je het hebt). Laat de schil wel zo veel mogelijk zitten.
  • Snijd in het formaat van flinke frieten. Snijd de wortel in ongeveer gelijke stukken (mag iets dikker zijn).
  • Doe de zoet aardappel samen met de wortel in een kom en besprenkel met wat (olijf)olie, en peper en zout.
  • Dek een ovenplaat af met aluminiumfolie of bakpapier af. Zet daarop een ovenrek en leg de zoete aardappel los van elkaar op het rek. Leg de wortel onder het rek of als het nog past bij de aardappel op het rekje.
  • Zet in het midden van de oven en bak voor ongeveer 45 minuten of tot de aardappel mooi krokant en een fijn kleurtje heeft.

Knoflook en ui poffen

  • snijd de ui in kwarten en laat deze samen met 3 knoflooktenen (1 gebruik je rauw) weken in water, ongeveer 10 minuten.
  • Pak de ui en knoflook in in aluminiumfolie, knijp dicht en plaats in de oven.
  • Laat ongeveer 30 tot 45 minuten poffen in het midden van de oven.

Snijbonen even blancheren

  • Snijd de snijbonen in stukken en kook deze kort voor, ongeveer 1 minuut. Spoel daarna af met koud water zodat het garen stopt.

Venkel en paprika roerbakken

  • Snijd de venkel en paprika in gelijke stukken, niet te fijn!
  • Verhit wat olie op hoog vuur en roerbak de venkel, paprika kort. Schep uit de wok/pan en zet weg.

Knoflooksaus maken

  • Schep de yoghurt in een bakje.
  • Snijd de kruiden en voeg deze toe aan de yoghurt.
  • Haal de knoflooktenen uit de oven. Verwijder het 'kontje' en de schil, plet de knoflook en roer door de yoghurt.
  • Pers het laatste knoflookteentje en breng de saus op smaak met peper en zout.

Maak de salade

  • En dat is heel simpel. Snijd de hoeveelheid die jij lekker vindt van de sla, tomaat en komkommer en zet klaar.

Alles in 1 bak want dat is kapsalon 😉

  • Pak een ovenschaal en leg daarin (hoe jij wilt) de zoete aardappel, geroerbakte groenten en rasp de kaas erover.
  • Zet je oven op grillstand en zet de ovenschaal net iets hoger dan in het midden, ongeveer 10 minuten. Dreigt het te verbranden? Even een alufolietje erover.

Serveren

  • Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met de salade, sauzen en eventueel nog wat kaas. Snijd de kipfilet en leg deze erop.
  • Smakelijk! 🙂
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Hollandse pot
Keyword: kapsalon, zoete aardappel

Write A Comment

Rating recept