Wat houden wij van de geuren, kleuren en smaakjes uit de Indiase keuken! 😍 Ook de veelzijdigheid maakt dat we met regelmaat iets op tafel zetten wat ergens wel geïnspireerd is op deze fantastische keuken.

Lekker, gezond en vegetarisch #WinWinWin

Nu zijn wij absoluut geen vegetariërs maar af en toe minder of geen beestjes op je bord is natuurlijk om tal van redenen een goed streven! De Indiase keuken is wat ons betreft een echte uitblinker als het gaat om vegetarisch én lekker eten. Door het enorme scala aan kruiden en specerijen kan je zo’n beetje alles wel omtoveren naar een gerechtje bomvol smaak! Daarnaast heb je door al die kruidigheid veel minder zout nodig om toch een intense smaakbeleving te krijgen.

Optimaal gebruik van peulvruchten 🙌

Peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten kennen we inmiddels denk (hoop) ik allemaal wel. We ontdekken steeds meer hoe lekker en veelzijdig deze gezondheidsbommetjes zijn. Het zijn opperbeste alternatieven voor bijvoorbeeld aardappels, pasta, rijst etc. Gewoon je dagelijkse portie koolhydraten dus.

India meets Zeeland 💞

De inspiratie voor deze curry kwam deels voort uit de Indiase keuken en deels uit de mooie producten die wij hier in Zeeland hebben (beetje provincie promotie moet kunnen toch? 😅). En dat is niet voor niets, wij houden van Zeeland en wat hier gemaakt wordt! Van de kaasjes, wijn en biertjes tot de mooie selectie aan locale vis en schaal- en schelpdieren. En vooral die zilte zaligheid wilde we graag in deze curry verwerken. Dat deden wij in dit geval met lamsoor en krab. Producten die hier in het seizoen prima verkrijgbaar zijn.

Met wat eet je deze curry?

Het is altijd weer een feestje op tafel als we Indiaas koken. De curry kan je natuurlijk op zichzelf eten maar wordt extra lekker en gezellig door de bijgerechtjes. En daar is geen regel voor. Wij maakten deze keer:

Credits basis curry

Hoewel we wat aanpassingen hebben gemaakt, komt het idee van de basis curry uit het boek The Curry Guy Compleet van Dan Toombs. Een heerlijk boekwerk vol inspiratie om dus zelf lekker aan de slag te gaan met curry’s! 😃

Groene witte bonen curry met Indiase smaken en Zeeuwse lamsoren en krab

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes
Servings 4 personen
Een milde groene curry geïnspireerd op de smaken van India en gemaakt met Zeeuwse ingrediënten.

Equipment

  • vijzel of specerijenmolentje
  • blender

Ingredients

Voor de basis curry

  • 1 grote ui grof gesneden
  • 150 ml koolzaadolie
  • 30 gr wortel in kleine blokjes
  • 30 gr spitskool fijn gesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 1 grote tomaat in kleine blokjes
  • 3 tenen knoflook door de pers
  • 40 gr gember geraspt
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl fenegriekpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 el garam massala

Voor de curry

  • 200 gr gekookte witte bonen (mogen nog wel een beetje bite hebben, ze moeten niet uit elkaar vallen). (week 65 gram gedroogde witte bonen minimaal 8 uur. Kook ze daarna tot ze gaar zijn maar nog wel bite hebben, ongeveer een uur tot anderhalf uur. Check tussendoor de gaarheid door er eentje te proeven.)
  • 1 kilo ongekookte of gekookte krabbenpoten (Ga je ze zelf koken, hou dan een kooktijd aan van ongeveer 14 minuten. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid in 1 keer.)
  • 200 gr lamsoren
  • 200 gr verse spinazie
  • 6 groene chilipepers
  • 2 el ghee of geklaarde roomboter
  • 1 middelgrote ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 30 gr gember geraspt
  • 35 gr tomatenpuree
  • 350 ml basis curry
  • 1 el komijn gemalen
  • 1 el korianderzaad gemalen
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el garam massala
  • 2 el yoghurt
  • 1 citroen

Instructions 

De basis curry maken

  • Zet een pan op middelhoog vuur en zweet hierin de uien. Voeg de knoflook, gember en groenten toe. Laat ongeveer 5 minuutjes meebakken.
  • Voeg water toe zodat het prutje net onder staat en laat 3 kwartier met de deksel erop zachtjes stoven.
  • Voeg de overige ingrediënten toe. Voeg weer net genoeg water toe zodat alles onder staat. Laat weer 3 kwartier stoven met de deksel op de pan.
  • Doe alles in de blender, maal fijn en haal daarna door een zeef.

De curry maken

  • Blender de spinazie en lamsoor met een scheutje water tot een puree.
  • Doe in een pan twee eetlepels ghee en voeg de ui, knoflook en gember toe en fruit deze even aan.
  • Voeg dan het gemalen korianderzaad, komijnzaad, de gesneden chilipepers toe en de tomatenpuree toe en fruit alles even aan.
  • Voeg de basis curry toe en laat even stoven, zo'n 3 minuutjes.
  • Voeg nu het spinazie-lamsoor pureetje toe tot je de consistentie hebt die jij lekker vindt.
  • Warm door, voeg de gekookte witte bonen en de krab toe en voeg zout toe naar smaak.
  • Nu is het belangrijk dat het hele festijn binnen 8 a 10 minuten op tafel staat, anders wordt je groene curry bruin (voor de smaak maakt dit niet uit).
  • Serveer met wat crispy kikkererwten, aubergine curry, kikkererwten-lamsoor koekjes en platbrood. De linkjes naar deze recepten vind je hierboven.
  • Garneer af met de krokante kikkererwten, wat krab en wat verse lamsoren. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Indiaas
Keyword: curry, krab, lamsoor, witte bonen

Write A Comment

Rating recept