Deze hartige preisoep is heerlijk romig en krachtig van smaak door de blauwe kaas. De dumplings maken deze soep helemaal af. Als je van blauwe kaas houdt wil je deze proberen!
hakmolentje
aluminiumfolie
Voor de soep
- 500 gr prei
- 1 grote sjalot
- 1 knoflookteen
- 250 ml room
- 100 gr smeerkaas (of doe de helft smeerkaas en de helft blauwe kaas)
- 1/2 glas witte wijn
- 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische variant)
Voor de blauwe kaas dumplings (ongeveer 12 stuks)
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 gr ongezouten en koude roomboter
- 30 gr blauwe kaas + extra voor garnering (ik gebruik roquefort omdat die lekker scherp is)
- peper en zout naar smaak
- handje verse platte peterselie + extra voor garnering
De soep maken
Snijd de prei door de lengte en was goed zodat al het zand eruit is.
Snijd de prei dan in halve ringen, niet te fijn.
Snipper de sjalot en knoflook.
Voeg een scheutje olie of roomboter toe aan een grote pan en fruit de sjalot samen met de knoflook. Voeg als de sjalot glazig is de prei toe en bak deze zo'n 10 a 15 minuten mee op een rustig vuurtje.
Zet dan het vuur hoog en voeg de witte wijn toe, laat inkoken.
Voeg dan de bouillon en room toe. Laat de soep met de deksel op een kiertje nog 30 a 45 minuten rustig pruttelen.
De blauwe kaas dumplings maken
Verwarm je oven voor op 180 graden hetelucht.
Weeg het zelfrijzend bakmeel, de koude roomboter en blauwe kaas af en doe in een hakmolen. Snijd ook de peterselie wat fijner en voeg toe. Puls een aantal keer tot het de consistentie heeft van zand.
Stort het mengsel op je werkblad en kneed tot een bal.
Schep een paar soeplepels in een ovenschaal tot je ongeveer een bodem van 5 a 8 cm hebt.
Rol de dumplings in niet al te grote ballen, net even groter dan soepballetjes en leg in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie.
Bak de dumpling in het midden van de oven voor ongeveer 25 a 30 minuten. Verwijder dan het aluminiumfolie en zet nog even onder de gril tot ze een mooie kleur hebben.