Go Back

Slankere boerenkool stamppot met de lekkerste gehaktballen!

Cook Time 1 hour
Servings 2 personen
Oke, 'slanker' is een rekbaar begrip maar boerenkool is zeker gezond en deze versie is wel degelijk lichtelijk slanker te noemen!
Want gehakt i.p.v. rookworst (ontloopt elkaar niet veel maar ach), aardappelpuree zonder boter of olijfolie maar wel heerlijk smeuïg! En geen (o zo lekkere) vette jus maar balsamicostroop en mosterd.
De toevoeging van balsamicoazijn en mosterd klinkt misschien gek maar ik vind het heerlijk bij m'n boerenkool stamppot! :-D Echt proberen dus!

Equipment

  • pureeknijper of stamper
  • oven

Ingredients

Boerenkoolstamppot

  • 500 gr kruimige aardappels
  • 600 gr boerenkool (Ik houd van veel boerenkool in m'n stamppot :-))
  • scheut melk
  • nootmuskaat (zelf raspen als je het mij vraagt)
  • peper&zout

Gehaktballen (2 royale ballen ;-))

  • 300 gr half om half gehakt
  • 2 sjalotten
  • 1 el fijne mosterd
  • 1/2 et sambal badjak
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen komijn (zelf malen is wel het lekkerst!)
  • 1 ei
  • 1/2 teentje knoflook uit de pers
  • 1 tl ketchup
  • handje paneermeel
  • peper&zout
  • klontje roomboter om in te bakken

Instructions 

Boerenkoolstamppot

  • Zet een flink grote pan water op om de boerenkool in te garen. Handigst is om het in 2 of 3 delen te koken. Zo'n 10 tot 12 minuten. Tussendoor even proeven voor de gaarheid. Zet in een grote kom opzij.
  • Zet een andere (kleinere) pan met water op en kook de aardappelen gaar in 12 tot 15 minuten. Giet af en laat even uitwasemen.
  • Stamp of gebruik een pureeknijper voor de aardappel. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe tot de puree de gewenste consistentie heeft (niet te nat maar wel smeuïg). Breng dan op smaak met peper en zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • ! Roer/mix/stamp de puree niet te lang om de smaakmakers te vermengen met de aardappel, dan krijg je een lijmerige consistentie (yak!)
  • Voeg in een pan op laag vuur jouw perfecte hoeveelheden aardappelpuree/boerenkool toe en stamp deze met een stamper tot een stamppotje.

Gehaktballen

  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht.
  • Haal het gehakt minimaal een half uur van te voren uit de koelkast.
  • Snijd de sjalotten, knoflook en maal de komijn in een specerijenmolen of vijzel. Al gemalen komijnpoeder kan natuurlijk ook.
  • Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve het paneermeel.
  • Het gehaktmengsel is nu waarschijnlijk nog erg nat. Voeg beetje voor beetje het paneermeel toe tot dat je een mooie massa krijgt waar je goed ballen van kunt draaien maar die zeker niet te droog/stevig is.
  • Draai de ballen en laat deze even opstijven in de koelkast, zo'n 15-20 minuutjes.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur, smelt de boter en bak de ballen mooi bruin. Helemaal gaar hoeft niet, dat doet de oven wel.
  • Laat de gehaktballen verder garen in de oven, ongeveer 20-25 minuten.

Serveren

  • Doe de boerenkoolstamppot op een bord en besprenkel (in mijn geval) met wat azijn. Nu alleen nog je bal en een flinke lepel (grove) mosterd erbij en klaar.
Course: Hoofdgerecht, Main Course
Cuisine: Nederland
Keyword: boerenkool, boerenkoolstamppot, gehaktballen, stamppot