Nou, daar moest ik dus mooi niets van hebben! 🤭
Vroeger dan he, want tegenwoordig ben ik dikke vrinden met de o zo veelzijdige courgette! 😅 Het punt is denk ik dat je er iets mee moet doen, het ding heeft wat mij betreft weinig swingende soul flavour 😎💃. Dus een beetje aankleden die hap 😃
En dan is deze hasselback courgette met rozemarijn, knoflook en zeezout van Eigenbodem.nl een lekker, snel en toch redelijk eenvoudig bijgerecht om te maken bij bijvoorbeeld je favoriete vlees-, vis- of vegetarische gerechtjes! Ik zeg redelijk eenvoudig omdat de courgette snel kan breken bij het insnijden, of tenminste, dat heb ik. Als je goed kijkt is dat ook bij deze gebeurd 🤭🙈 maar niet getreurd! Voor de smaak maakt het natuurlijk niets uit! 😃
TIPPIE 💡
die eetstokjes helpen naar mijn idee echt 😌 (check Instagram Reels!)
COURGETTE WEETJES
Denk jij weleens na over hoe, wat en waar met een courgette? HA! Nou ik ook dus niet maar dit leek mij een mooie gelegenheid om er een paar te delen 😅.
- Weetje nummer 1: Courgetteplanten zijn hermafrodiet oftewel tweeslachtig.
- Weetje nummer 2: ‘Courgette’ komt van het Franse ‘courge’, wat merg betekent.
- Weetje nummer 3: De vrucht is het lekkerst als hij nog niet te rijp is.
- Weetje nummer 4: Courgettes kan je heel goed rauw eten en de schil hoef je niet te verwijderen.
Bonus weetje: Courgettes bevatten oorspronkelijk de giftige stof cucurbitacine. Telers slaagden erin om het gehalte te herleiden tot 0. Toch kunnen zelfgekweekte courgettes een hoge hoeveelheid cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak, dus vermijd courgettes die bitter smaken.
Hasselback courgette met rozemarijn, knoflook en zeezout
Equipment
- oven
- bakpapier
- handig: 2 eetstokjes of zoiets voor het insnijden van de courgette
Ingredients
- 1 courgette
- 3-4 takjes rozemarijn
- 1-2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl zeezout
Instructions
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd de courgette om de ½ cm in maar niet door; zodat de courgette heel blijft.
- Snijd de takjes rozemarijn in stukjes van 3-4 cm. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Stop de rozemarijn en de knoflook in de inkepingen.
- Leg de courgette op de bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met het zeezout.
- Rooster de courgette in de voorverwarmde oven in 20 min. gaar.
- Lekker bij vlees en vis, maar ook als vegetarisch hoofdgerecht met couscous of quinoa en tzatziki. Smakelijk!