Vijzel de peperkorrels en zet weg.
Snijd de knoflook en sjalotjes fijn en bak deze glazig in een koekenpannetje. Zet weg.
Verwijder in het geval van een hele boerenkool de harde nerven, was goed en snijd fijn. Kook de gesneden boerenkool in ongeveer 10-15 minuten goed gaar (gaarder dan je waarschijnlijk normaal zou doen). Laat uitlekken in een vergiet.
Kook de pasta al dente.
Doe intussen de gebakken knoflook, sjalotten en boerenkool samen met rasp van een halve citroen en het sap van de hele citroen en de olijfolie in de blender. Laat je blender echt even zijn werk doen, alles moet mooi fijn zijn en een zachte textuur hebben. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe. Breng op smaak met zout.
Giet de pasta af en doe direct terug in de pan. Giet de boerenkoolsaus over de pasta en voeg de pecorino toe. Hussel door tot het bijna een romige textuur heeft.
Serveer direct met de gevijzelde peperkorrels, de rest van de pecorino, rasp van de andere helft van de citroen en een scheutje lekkere olijfolie. Smakelijk!