Go Back

Comforting pompoen gnocchi met tuinboontjes, pancetta en pompoen crème

Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 2 personen
Dit is een heerlijk comforting herfstreceptje om van te genieten, het liefst met beide voetjes op de bank.

Equipment

  • aardappelpers
  • huishoudfolie
  • blender
  • schuimspaan

Ingredients

  • 1 flespompoen
  • 200 gr kruimige aardappelen
  • 165 gr bloem (type 00)
  • 80 gr pancetta in blokjes
  • 100 gr tuinboontjes
  • 1 grote eidooier
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • rasp en sap van een halve citroen
  • rucola
  • tijm
  • laurierblaadje
  • roomboter (ongezoute)

Instructions 

  • Verwarm je oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Leg de hele knoflooktenen in de schil in koud water.
  • Schil en ontpit de pompoen. Snijd de helft (ongeveer 400-500 gr) in gelijke stukken en leg samen met de aardappelen (in de schil), wat takjes tijm en de gewelde knoflooktenen op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Rooster alles 35 tot 45 minuten in het midden van de oven.
  • Als alles mooi zacht is pel je de aardappel en haal deze samen met de pompoen door de aardappelpers. Doe dit in een kom en voeg de bloem en de eidooier toe en breng op smaak met peper en zout. Meng alles en kneed tot een 'deegje'. Rol er dan 3 gelijke worsten van, rol in huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast, ongeveer een kwartiertje.
  • Maak intussen de pompoen crème door de overgebleven pompoen in gelijke stukken te snijden en deze samen met een gesnipperd uitje aan te zetten in een pan met wat olie en roomboter. Voeg dan een scheutje water toe, wat takjes tijm, een laurierblaadje en de gepofte knoflookteentjes. Kook tot de pompoen zacht is en verwijder dan de tijm en laurier. Blender de pompoen samen met een klontje boter tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet een grote pan water met wat zout op. Haal de pompoenworsten uit de koelkast, snijd in gelijke stukjes, haal over een vork om reliëf aan te brengen en kook ze (zachtjes) gaar. De gnocchi zijn gaar wanneer ze boven komen drijven. Schep ze dan voorzichtig in een vergiet of zeef en laat uitlekken.
  • Kook in het vocht van de gnocchi ook de tuinboontjes gaar en zet apart.
  • Bak nu in een koekenpan de pancetta. Voeg eventueel wat boter toe. Schuif de pancetta naar 1 kant van de koekenpan en bak in dezelfde pan de gnocchi op laag vuur krokant. Heb geduld en frummel er niet te veel aan, geef ze de tijd! Blus dan af met wat druppels citroensap.
  • Schep de crème op een bord, leg de gnocchi erbovenop en garneer af met de tuinboontjes, wat rucola, citroenrasp en nog wat blaadjes tijm. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: gnocchi, herfstrecept, italiaanse keuken, pompoen