Go Back

Kersen flaugnarde (clafoutis)

Clafoutis is een heerlijk makkelijk Frans gebak met kersen. Clafoutis kan je ook maken met andere soorten fruit zoals peren of abrikozen. Dan wordt het flaugnarde genoemd. Alleen de variant met kersen mag als clafoutis door het leven gaan.

Equipment

  • ovenschaal (minimaal 24 cm doorsnede)

Ingredients

  • 750 gr ontpitte verse kersen (kersen niet in het seizoen? Gebruik dan diepvries kersen.)
  • 300 ml volle melk
  • 100 gr suiker
  • 4 eitjes
  • 5 ml vanille extract
  • 25 gr ongezouten roomboter
  • 90 gr zelfrijzen bakmeel
  • 4 el eau de vie
  • poedersuiker

Instructions 

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Ontpit de kersen, doe ze in een kom en schenk de kersenlikeur erbij.
  • Klop in een grote kom de eieren met de suiker en een snufje zout op tot een licht en luchtig mengsel. Spatel de bloem luchtig door het eiermengsel.
  • Meng het beslag met de melk en vanille met elkaar en roer het door.
  • Vet een ovenschaal (minstens Ø 24 cm in met boter).
  • Schep de kersen met een schuimspaan in de schaal en roer het over gebleven sap en eau-de-vie door het beslag. Schenk het beslag over de vruchten, verdeel er de boter in vlokjes over.
  • Bak de flaugnarde 40 minuten in de oven tot het beslag gestold is. Neem uit de oven en laat even rusten. Serveer lauwwarm met een beetje poedersuiker erover gezeefd. Smakelijk!
Course: Dessert, Nagerecht, toetje
Cuisine: Frans
Keyword: cake, dessert, gebak, kersen, zoet recept