Go Back

Gezondere cilbir (Turkse eitjes in kruidige yoghurt)

Servings 1 persoon
Traditioneel wordt cilbir in Turkije gegeten als ontbijt maar dit gerechtje tover je met minimale aanpassingen om in een volwaardig hoofdgerecht of heerlijke lunch! En mijn versie is ook nog eens net een tikkeltje slanker!

Ingredients

  • 1 aubergine
  • 1 ei
  • 200 gr Turkse yoghurt
  • 1 klein teentje knoflook geraspt
  • 1/2 tl cayenne
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • drizzle lekkere olijfolie
  • chilivlokken naar smaak
  • chilipeper naar smaak
  • bosje dille

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
  • Halveer de aubergine, besprenkel met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en grill ze tot ze een mooi grillstreepje/-ruitje hebben.
  • Leg de aubergines op aluminiumfolie of in een ovenschaal en pof deze in het midden van de oven in ongeveer 50 a 60 minuten mooi gaar en zacht.
  • Maak nu de chiliolie door wat neutrale olie te verwarmen samen met gesneden chilipeper en wat chilivlokken.
  • Ga door met het pocheren van het eitje. Breng een ruime hoeveelheid water samen met een scheutje witte wijnazijn net tegen het kookpunt (niet bubbelen dus). Breek het eitje eerst in een schaaltje (dat is makkelijker dan direct in het water te plompen). Leg een zeefje net onder het wateroppervlak en laat het eitje erin rollen. Pocheer ongeveer 3 minuten, afhankelijk van de grootte van je eitjes. Leg daarna op keukenpapier.
  • Rasp nu de knoflook en hak een handje dille en meng deze samen met de specerijen en de yoghurt.
  • Serveer de yoghurt samen met de aubergine, het eitje en garneer af met chilivlokken, chilipeper, de chiliolie en nog wat verse dille. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, lunch, Ontbijt
Cuisine: turkije
Keyword: aubergine, ei, gezonde recepten, slanke recepten, yoghurt