Go Back

Groene witte bonen curry met Indiase smaken en Zeeuwse lamsoren en krab

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes
Servings 4 personen
Een milde groene curry geïnspireerd op de smaken van India en gemaakt met Zeeuwse ingrediënten.

Equipment

  • vijzel of specerijenmolentje
  • blender

Ingredients

Voor de basis curry

  • 1 grote ui grof gesneden
  • 150 ml koolzaadolie
  • 30 gr wortel in kleine blokjes
  • 30 gr spitskool fijn gesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 1 grote tomaat in kleine blokjes
  • 3 tenen knoflook door de pers
  • 40 gr gember geraspt
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl fenegriekpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 el garam massala

Voor de curry

  • 200 gr gekookte witte bonen (mogen nog wel een beetje bite hebben, ze moeten niet uit elkaar vallen). (week 65 gram gedroogde witte bonen minimaal 8 uur. Kook ze daarna tot ze gaar zijn maar nog wel bite hebben, ongeveer een uur tot anderhalf uur. Check tussendoor de gaarheid door er eentje te proeven.)
  • 1 kilo ongekookte of gekookte krabbenpoten (Ga je ze zelf koken, hou dan een kooktijd aan van ongeveer 14 minuten. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid in 1 keer.)
  • 200 gr lamsoren
  • 200 gr verse spinazie
  • 6 groene chilipepers
  • 2 el ghee of geklaarde roomboter
  • 1 middelgrote ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 30 gr gember geraspt
  • 35 gr tomatenpuree
  • 350 ml basis curry
  • 1 el komijn gemalen
  • 1 el korianderzaad gemalen
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el garam massala
  • 2 el yoghurt
  • 1 citroen

Instructions 

De basis curry maken

  • Zet een pan op middelhoog vuur en zweet hierin de uien. Voeg de knoflook, gember en groenten toe. Laat ongeveer 5 minuutjes meebakken.
  • Voeg water toe zodat het prutje net onder staat en laat 3 kwartier met de deksel erop zachtjes stoven.
  • Voeg de overige ingrediënten toe. Voeg weer net genoeg water toe zodat alles onder staat. Laat weer 3 kwartier stoven met de deksel op de pan.
  • Doe alles in de blender, maal fijn en haal daarna door een zeef.

De curry maken

  • Blender de spinazie en lamsoor met een scheutje water tot een puree.
  • Doe in een pan twee eetlepels ghee en voeg de ui, knoflook en gember toe en fruit deze even aan.
  • Voeg dan het gemalen korianderzaad, komijnzaad, de gesneden chilipepers toe en de tomatenpuree toe en fruit alles even aan.
  • Voeg de basis curry toe en laat even stoven, zo'n 3 minuutjes.
  • Voeg nu het spinazie-lamsoor pureetje toe tot je de consistentie hebt die jij lekker vindt.
  • Warm door, voeg de gekookte witte bonen en de krab toe en voeg zout toe naar smaak.
  • Nu is het belangrijk dat het hele festijn binnen 8 a 10 minuten op tafel staat, anders wordt je groene curry bruin (voor de smaak maakt dit niet uit).
  • Serveer met wat crispy kikkererwten, aubergine curry, kikkererwten-lamsoor koekjes en platbrood. De linkjes naar deze recepten vind je hierboven.
  • Garneer af met de krokante kikkererwten, wat krab en wat verse lamsoren. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Indiaas
Keyword: curry, krab, lamsoor, witte bonen