Go Back

Kleurrijke ratatouille met tijm, salie en balsamicostroop

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 20 minutes
Servings 2 personen
Deze ratatouille is een feestje op je bord en kan zowel als hoofdgerecht als bijgerecht worden geserveerd. Een heerlijk comforting groentegerecht!

Equipment

  • oven
  • aluminiumfolie
  • handig: een mandoline

Ingredients

De groenten

  • 1/3 groene courgette
  • 1/3 gele courgette
  • 1/3 aubergine
  • 1 grote rode ui
  • 2 grote tomaten

Voor de saus

  • 1 middel/klein geel uitje gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 geblakerde paprika's (alternatief: neem gepofte paprika uit een pot)
  • 400 gr (1 blik) tomatenblokjes of passata uit blik
  • takjes tijm en salie (hiermee kan je natuurlijk variĆ«ren.)
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie
  • balsamicoazijn (ook om de stroop te maken)

Instructions 

De saus maken

  • Begin met het maken van de saus. Blaker de rode en groene paprika door deze onder de grill van je oven te leggen en af en toe te draaien. Kook je op open vuur? Dan kan je een pit gebruiken en de paprika's in de vlam roosteren. Als de paprika's mooi geblakerd zijn doe je deze in een warmtebestendige zak en laat je deze even afkoelen. Daarna kan je de paprika's eenvoudig ontdoen van hun zwarte jasjes. Snijd in stukken en zet weg.
  • Draai de oven naar standje hetelucht en stel de temperatuur in op 200 graden.
  • Snipper de ui en laat deze in een pannetje met wat olijfolie glazig bakken. Pers halverwege de knoflook erbij en voeg wat van de kruiden toe (houd nog wat achter voor later). Blus af met wat balsamicoazijn.
  • Voeg dan de paprikastukjes en de tomatenblokjes toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel nog zo'n 10 minuutjes zachtjes pruttelen en haal dan van het vuur.
  • OPTIONEEL: Als je een gladde saus wilt kan je deze nu blenderen of pureren met een staafmixer en eventueel nog door een zeef halen. Ik laat de saus gewoon grof.

De groenten snijden

  • Ik gebruik een scherp mes maar je kan (voorzichtig!) ook een mandoline gebruiken om mooie gelijke plakjes te snijden. Behalve de tomaten, die zijn te zacht om echt mooi te kunnen snijden met een mandoline.
  • Snijd alle groente in ongeveer 2 a 3 mm dikke plakjes. Het belangrijkste is dat ze ongeveer even dik zijn zodat ze gelijk garen.

Balsamicostroop maken

  • Verwarm in een klein pannetje wat balsamicoazijn en laat deze inkoken. Let op, de stroop wordt nog dikker naarmate die afkoelt. Zet apart voor later.

Het arrangeren

  • Giet en verdeel de saus over de bodem van de ovenschaal.
  • Maak van de groenten elke keer kleine series: eerst een plakje gele courgette, dan aubergine, dan tomaat, dan ui en dan de groene courgette (of welke volgorde jij wilt natuurlijk). Leg elke serie in de schaal en laat elk plakje elkaar net iets overlappen. Ik begin aan de buitenkant maar je kan ook van binnenuit werken.
  • Sprenkel er als laatst nog wat olijfolie overheen, voeg peper en zout naar smaak toe en leg wat takjes tijm en blaadjes salie op de groenten.
  • Dek af met aluminium folie en zet voor ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan de folie en bak nog voor ongeveer 20 minuten of tot de groenten mooi zacht zijn en iets kleur hebben gekregen. Maak of met een drizzle balsamicoazijn. Smakelijk!
Course: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Main Course, Side Dish
Cuisine: Frans
Keyword: aubergine, courgette, groentengerecht, kaas-uienbrood, ovengerecht, ratatouille, tomaat