Go Back

Basisrecept onze Hollandse gehaktballen

Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
rusttijd in de koelkast 20 minutes
Total Time 1 hour
Servings 2 royale ballen
Dit zijn onze favoriete gehaktballen, lees hier het recept. Lekker bij stamppotjes maar deze misstaat ook zeker niet in een heerlijke broodje bal!

Equipment

  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 300 gr half om half gehakt van de slager
  • 2 sjalotten
  • 1 el fijne mosterd
  • 1/2 tl sambal badjak
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl versgemalen komijnzaad
  • 1 eitje
  • 1/2 teen geperste knoflook
  • 1 el ketchup
  • handje paneermeel
  • peper en zout naar smaak
  • klontje roomboter om in aan te braden

Instructions 

  • Verwarm je oven voor op 165 graden hetelucht.
  • Haal het gehakt minimaal een half uur van te voren uit de koelkast.
  • Snijd de sjalotten in fijne blokjes, pers de knoflook en maal de komijn in een vijzel of specerijenmolentje.
  • Meng het gehakt met alle ingrediĆ«nten behalve het paneermeel.
  • Het gehaktmengsel is nu waarschijnlijk nog erg nat. Voeg beetje voor beetje het paneermeel toe tot dat je een mooie massa krijgt waar je goed ballen van kunt draaien maar die zeker niet te droog/stevig is.
  • Draai de ballen en laat deze even opstijven in de koelkast, zo'n 15-20 minuutjes.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur, smelt de boter en bak de ballen mooi bruin. Helemaal gaar hoeft niet, dat doet de oven wel.
  • Laat de gehaktballen verder garen in de oven, ongeveer 20-25 minuten. Smakelijk!
Course: basisrecept, Bijgerecht, vleesgerecht
Cuisine: Hollandse pot, nederlands
Keyword: gehaktbal, gehaktballen