Go Back

Feestelijke hartige millefeuilles met gerookte zalm

Prep Time 1 hour 35 minutes
baktijd 25 minutes
Total Time 2 hours
Servings 4 wat grotere millefeuilles
Met deze hartige millefeuilles maak jij indruk! Elk laagje heeft weer andere smaakjes en texturen die samen heerlijk eten zijn. Een feest voor het oog en de smaakpapillen!

Equipment

  • 2 in elkaar passen ovenplaten om de bladerdeeg tussen te bakken
  • verzwaring zoals bakstenen voor op de ovenplaat
  • hakmolentje/blender/staafmixer
  • plasticfolie
  • paletmes is handig

Ingredients

  • 16 plakjes bladerdeeg 100% roomboter
  • 4 el roomkaas
  • 10 plakjes gerookte zalm
  • 2 gekookte rode bietjes
  • handje kapperappeltjes of gewone kappertjes
  • 2 eitjes
  • 1/4 komkommer
  • sap van een halve citroen
  • 40 gr mierikswortel pasta
  • 40 gr roomkaas
  • 2 blaadjes gelatine
  • 80 gr water
  • 1 klein rood uitje
  • verse dille

Instructions 

De bladerdeeglaagjes maken

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat een klein beetje zacht worden.
  • Maak stapeltjes van 4 met het folie er nog tussen. Snijd met een scherp(!) mes gelijke rechthoeken. Leg deze op een met bakpapier beklede overplaat. Gooi de afsnijdsels niet weg! Hier maak je heerlijke zelfgemaakte bladerdeegstengels van (zie linkje naar hoe je die maakt hierboven).
  • Bak het bladerdeeg tussen twee bakplaten waarbij je de bovenste verzwaard met bijvoorbeeld een paar bakstenen. Ze moeten mooi plat blijven.
  • Bak in het midden van de oven en laat daarna afkoelen.

Mierikswortelgelei maken

  • Week de gelatine in koud water.
  • Zet een pannetje met water op het vuur met daarop een hitte bestendige kom (au bain marie).
  • Meng de mierikswortel samen met de roomkaas en water, breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het mengsel in de kom en laat samen met de gelatine rustig opwarmen tot de gelatine helemaal is opgenomen.
  • Bekleed een grote plaat of ovenschaal met plasticfolie en stort het mengsel en smeer uit tot een dun laagje. Laat opstijven in de koelkast, zo'n 30 tot 45 minuten of tot je er plakjes van kunt snijden.

Rode bieten creme maken

  • Snijd de helft van de voorgekookte bietjes wat kleiner en doe in de blender samen met de roomkaas en breng op smaak met peper en zout. Voeg wat verse dille toe en maal fijn.

Citroen komkommer maken

  • Verwijder de zaadlijst van de komkommer en snijd in je mooiste en superfijne blokjes. Voeg citroensap toe en zet weg.

Blokjes rode biet

  • Snijd de rode biet ook in mooie fijne blokjes. Hak wat verse dille en meng door elkaar.

Omelet bakken

  • Kluts de eitjes en bak de omelet. Snijd er daarna fijne repen van en rol deze op.

Overige ingrediƫnten klaarzetten

  • Snijd de rode ui in super fijne halve ringetjes.
  • Snijd fijne plakjes van de appelkappertjes of gebruik gewone kleine kappertjes.
  • Zet de roomkaas klaar voor gebruik.

Assembleren van de millefeuille

  • Laag 1: smeer wat roomkaas aan 1 zijde van een bladerdeegplak, beleg deze met de zalm en wat blokjes komkommer en wat rode ui.
  • Laag 2: Besmeer een bladerdeegplak met de rode bieten creme en verdeel losjes wat omeletrolletjes en kappertjes over de creme.
  • Laag 3: Smeer weer een laagje roomkaas op een bladerdeegplak en leg er de blokjes rode biet op samen met wat reepjes gerookte zalm.
  • Laag 4: Leg een plakje van de mierikswortelgelei op een bladerdeegplakje en maak er een feestelijk geheel van: omeletrolletjes, wat kappertjes, blokjes biet en komkommer, gerookte zalm en wat mooie verse dilletakjes. Smakelijk!
Course: Appetizer, Snack, voorgerecht
Keyword: gerookte zalm, millefeuille, rode biet