Go Back

Aspergemousse met een pitje en gerookte zalm

Prep Time 30 minutes
opstijven 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours
Servings 4 glaasjes
Heerlijke mousse van witte asperges met een pitje van de mierikswortel. Deze zijn makkelijk te maken en super leuk als klein voorgerechtje, amuse of gewoon als borrelhapje.

Equipment

  • Blender/staafmixer/hakmolentje
  • Zeef
  • Spuitzak (kan ook zonder, dan laat je de mousse opstijven in het glaasje)

Ingredients

  • 240 gr witte asperges
  • 110 ml slagroom
  • 1/2 el mierikswortel pasta
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 plak gerookte zalm
  • peper en zout
  • vers geraspte nootmuskaat
  • verse dille

Instructions 

  • Week de gelatine in koud water.
  • Schil de asperges (schillen niet weggooien! Perfect om een soepje mee te maken.)
  • Snijd 1 cm van de kontjes en snijd ook de koppen eraf. De kontjes mogen bij de schillen, de koppen leg je apart.
  • Kook de asperges samen met de schillen goed gaar, zo'n 12 tot 15 minuten (zo lang kook je ze niet als je ze gewoon zou eten!). Gooi 5 minuten voor het afgieten de koppen erbij.
  • Giet af en leg de koppen apart. De schillen en de kontjes bewaar je voor een andere keer.
  • Doe de rest van de asperges in een blender en maal fijn. Haal hierna door een zeef.
  • Warm de gemalen asperges samen met een klein beetje kookvocht op en voeg de gelatine toe. Breng op smaak met peper, zout, wat nootmuskaat en mierikswortel. Laat iets afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom mooi lobbig en spatel de asperges erdoorheen. probeer zoveel mogelijk lucht te behouden.
  • Doe dan in een spuitzak, knoop dicht en leg in de koelkast om op te stijven, een uurtje/anderhalf uur.
  • Serveer in mooie glaasjes samen met de zalm, de aspergekoppen en wat dille. Smakelijk!
Course: Appetizer, Borrelhapje, Snack, Tussendoortje, voorgerecht
Keyword: aspergemousse, asperges, gerookte zalm, mousse, witte asperges