Go Back

Basisrecept pizzadeeg

Prep Time 30 minutes
rusttijd 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 3 dunne pizzabodems van ongeveer ⌀ 27 cm
Ons basisrecept voor zelfgemaakt pizzadeeg en te gebruiken binnen anderhalf uur!

Equipment

  • plasticfolie

Ingredients

  • 450 gr tipo 00 bloem + extra voor tijdens het kneden ('Gewone' bloem kan ook maar dan wordt het eindresultaat wat elastischer. Wij vinden juist een dunne en krokante bodem lekker.)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 7 gr gedroogde instant gist (meestal 1 zakje.)
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie

Instructions 

  • Weeg de bloem af en doe of in een GROTE kom of stort op je werkbank.
  • Meet het water af en doe daarbij de gist en de suiker. Laat 10 minuten staan.
  • Doe de olijfolie en water met de gist bij de bloem en begin te mengen met de bloem. Handig is om dit te doen met 1 hand. In het begin zal het deeg erg plakkerig zijn. meng tot alle bloem is opgenomen.
  • Begin nu te kneden. Het deeg is nog steeds super plakkerig maar het komt goed! ;-)
  • Voeg elke keer een klein beetje bloem toe en haal het plakkerige deeg van je handen. Herhaal dit tot je een mooi soepel deegje hebt. Let wel op: zowel het kneden als de toevoeging van bloem zal het deeg dikker en minder plakkerig maken. Het is niet de bedoeling om uiteindelijk met een deegbonk over te blijven. Geduld dus. Hoe lang precies? Sommige zeggen dat je het maar 3-4 minuten hoeft te kneden en je dan al een mooi pizzadeeg hebt. Mwah, ik zit meer tegen de 10 minuten. De ultieme test is dat het deeg (bijna) niet meer plakt en het terugveert als je erin drukt met je vinger.
  • Bol het deeg op en leg in de kom en dek goed af met plastic folie. Zet weg op een warme, tochtvrije plek, ongeveer voor een uurtje of tot het deeg minimaal verdubbeld is.
Course: basisrecept
Cuisine: Italiaans
Keyword: bladerdeeg, brood