Go Back

Ottolenghi's aubergine knoedels alla parmigiana

Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings 2 personen
Fan van melanzane? Dan is dit je volgende 'go to' recept. Wel voor in het weekend of de bereiding spreiden over 2 dagen want deze heerlijke kazige dumplings zet je niet binnen een uurtje op tafel. Maar de smaak maakt dit meer dan goed!

Equipment

  • oven

Ingredients

  • 45 gr vers grof broodkruim van het liefst zuurdesem (zie linkje naar het recept voor het maken van je eigen broodkruim hierboven.)
  • 500 gr aubergines (ongeveer 2 grote of 3 kleintjes) (in gelijke blokjes van ongeveer 2,5 cm.)
  • 75 ml olijfolie + extra voor garnering
  • 50 gr ricotta
  • 40 gr parmezaan + extra voor garnering (fijn geraspt.)
  • 5 gr platte peterselie (fijn gesneden.)
  • 2 eitjes (in het originele recept wordt er 1 ei + 1 eidooier gebruikt voor 4 personen. Wij hebben dit aangehouden en 2/3 deel gebruikt. Het kan ook met kleine henneneitjes.)
  • 1 kleine eetlepel bloem
  • 3 tenen knoflook (geperst.)
  • 8 gr basilicumblaadjes (gescheurd.)
  • 400 gr romatomaten uit blik, glad gepureerd
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 0,25 tl chilivlokken
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 1 tl verse oreganoblaadjes (fijngehakt.)
  • 25 gr kalamataolijven (doormidden gescheurd.)
  • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Instructions 

  • Maak het broodkruim volgens recept. Zie linkje hierboven.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht.
  • Meng de aubergineblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat met de helft van d olijfolie, zout en flink wat versgemalen zwarte peper. Bak in het midden van de oven ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege de baktijd even om.
  • Hak de aubergines tot een grove puree, doe in een kom en laat minimaal 20 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Voeg als de aubergine koud is de ricotta, parmezaan, peterselie, ei, eidooier, bloem, broodkruim, 1/3 van de knoflook, 10 gram basilicum, zout en versgemalen zwarte peper toe. Meng alles goed door en draai ballen ter grootte van een golfbal (ongeveer 55 gram). Druk stevig aan zodat de ballen compact blijven.
  • Zet een grote koekenpan op middelhoog-hoog vuur en voeg wat olie toe, ongeveer 2 eetlepels. Bak de knoedels in ongeveer 3-4 minuten rondom goudbruin. Leg de knoedels op een bord en zet weg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Verwarm in een pannetje wat olijfolie, voeg de overige knoflook toe en bak deze rustig tot hij geurt, ongeveer een minuutje. Voeg dan de tomaten uit blik, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano, zout en versgemalen zwarte peper toe. Laat ongeveer 8 minuten al roerende pruttelen. Voeg 200 ml water toe, breng aan de kook, zet het vuur daarna halfhoog en laat nog 10 minuten pruttelen.
  • Giet de saus in een ovenschaal, verdeel de knoedels en bak in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten tot de saus pruttelt.
  • Haal uit de oven en garneer met de olijven, basilicum en rasp van de parmezaan. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: aubergine, dumplings, knoedels, vegetarisch