Go Back

Plaattaart met witlof, mozzarella, ansjovis en balsamicostroop

Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Deze plaattaart met witlof, mozzarella, ansjovis en balsamicostroop is absoluut één van onze favorieten! Heerlijk om te eten, gemakkelijk om te maken.

Equipment

  • oven

Ingredients

  • 1 rol roomboter bladerdeeg (of 8 plakjes uit de diepvries)
  • 4 el roomkaas
  • 1 bol mozzarella
  • handje geraspte kaas
  • 4 stronken witlof
  • 6 ansjovisfilet of naar smaak
  • 2 dl balsamicoazijn

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en beleg de plaat met het bladerdeeg. Maak aan de zijkanten een klein randje, ongeveer 1 cm breed en 1 cm hoog.
  • Smeer de roomkaas in een dun laagje uit over de bodem.
  • Snijd de ansjovis fijn, deze verdeel je tussen de laagjes witlof. Evenals de mozzarella en de geraspte kaas.
  • Snijd de kontjes van de witlof en verdeel de blaadjes stuk voor stuk met de bolling naar beneden netjes over het deeg. Tussen de laagjes komen de ansjovis en de kaas. Wissel af met hoe je de witlofblaadjes neerlegt (dikke kant naar de zijkant en dan dunne kant naar de zijkant). Het moet luchtig en evenredig verdeeld zijn.
  • Bak de witloftaart in ongeveer 45 minuten gaar en krokant. Als de bovenkant dreigt te verbranden doe je hier lichtjes een aluminiumfolietje overheen.
  • Maak intussen de balsamicostroop door 2 deciliter balsamicoazijn te verwarmen in een pannetje. Laat inkoken tot een stroopje. Let op: de stroop wordt nog iets dikker naarmate hij afkoelt.
  • Serveer de plaattaart warm en met een drizzle van de balsamicostroop. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, Main Course, Snack
Keyword: plaattaart, witlof