Go Back

Boterige sinaasappelkoeken met gember

Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 9 koeken
Deze sinaasappelkoeken hebben een heerlijk boterige smaak wat doet denken aan boterkoek. Boterkoek maar dan wel loaded met sinaasappelsmaak!

Equipment

  • oven
  • vierkante springvorm Ø 18 cm
  • mixer

Ingredients

Voor de bodem

  • 60 gr roomboter
  • 65 gr bloem
  • 25 gr suiker
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 30 ml sinaasappelsap (vers)
  • 1 el sinaasappel zest
  • 1/2 el vers geraspte gember
  • 75 gr suiker
  • 8 gr bloem
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1 eitje

Garnering

  • poedersuiker

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven/onder warmte.

De bodem maken

  • Mix in een kom de boter luchtig.
  • Voeg dan de suiker toe en mix door. Daarna de bloem en het zout.
  • Maak een schijf van het deeg en laat rusten in de koelkast, zo'n 15 minuten.
  • Zet intussen de springvorm klaar, bekleed de bodem met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller uit.
  • Leg de deegplak op de bodem. Scheurtjes werk je makkelijk weg door alles goed aan te duwen.
  • Bak de bodem 18 minuten in het midden van de oven.

De vulling maken

  • Rasp de sinaasappel tot je een eetlepel zeste hebt. Rasp ook de gember.
  • Meet het sap af en doe in een kom samen met de overige ingrediënten. Meng alles tot een homogene massa.
  • Stort het mengsel bovenop de bodem. De bodem hoeft niet eerst af te koelen.
  • Bak in ongeveer 20 a 25 minuten in het midden van de oven.

Garneren

  • Snijd de koek in 9 gelijke stukken. Voor het mooi kan je de bruine randjes er eerst afsnijden. Bestrooi de koeken met poedersuiker. Smakelijk!
Course: Snack, Tussendoortje
Keyword: orange bars, sinaasappel, sinaasappelkoek, zoete tussendoortje