Go Back

Basisrecept focaccia

Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours 25 minutes
Total Time 2 hours 55 minutes
Zoveel mensen, zoveel streken in Italiƫ en dus zoveel recepten voor de perfecte focaccia. Dit basisrecept voor focaccia heeft mij nog nooit (na vele recepten en pogingen) in de steek gelaten.

Equipment

  • oven
  • kom
  • plasticfolie
  • ovenschaal/bakplaat

Ingredients

  • 375 gr bloem
  • 7 gr gist (meestal 1 zakje)
  • 225 ml warm water
  • 20 ml lekkere olijfolie + extra voor na het bakken
  • handje mais(gries)meel voor op de bodem
  • 1,5 tl grof zeezout/zout flakes + extra voor na het bakken (zout is altijd een dingetje. Sommige mensen kunnen er niet genoeg van krijgen en voor anderen is het al snel te zout. Dit is dus even aanpassen naar wat jij lekker vindt.)
  • verse harde kruiden (ik gebruik hier tijm, rozemarijn en oregano. Geen dille dus, zie artikel over focaccia))

Instructions 

  • Weeg de bloem af in een grote kom en voeg de gedroogde gist toe (beetje verspreiden door de bloem).
  • Meet het warme water en de olijfolie af en voeg toe aan de bloem. Roer het mengsel met een vork goed door elkaar. Net voordat het ready is om te gaan kneden (het deeg begint dan samen te komen), voeg je het zout toe. (Gist en zout zijn geen vriendjes dus we geven de gist even een voorsprongetje).
  • Stort je deeg op je aanrechtblad en kneed goed door tot een zacht en soepel deegje. Afhankelijk van hoe fanatiek je bent, zo'n 5 a 10 minuten zou moeten werken.
  • Maak van het deeg een bol (kan soms een beetje tricky zijn omdat het deeg een beetje aan je handen plakt, het deeg mag zeker niet te droog zijn) en doe terug in de met olijfolie ingesmeerde kom. Dek goed af met plastic folie en laat voor minimaal een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Zet intussen een ovenschaal of bakplaat klaar met bakpapier. Vet deze in met wat olijfolie en sprenkel een handje mais(gries)meel over de bodem.
  • Na 1 uur (of langer) kneed je het deeg nog heel even door en verdeel je over de ovenschaal of bakplaat. Het deeg moet ongeveer zo'n 4-5 cm dik zijn.
  • Dek vervolgens weer af met plasticfolie en laat nog een keer rijzen, een uur minimaal.
  • Verwarm intussen je oven voor op 220 graden boven/onderwarmte.
  • Hak de verse (harde) kruiden en meng met een klein beetje olijfolie.
  • Na het uurtje rijzen druk je met je duim wat kuiltjes in het brood. Vervolgens royaal besmeren met de kruidenolie en besprenkelen met wat grof zeezout of zoutflakes.
  • Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten. Check tussen de 15 en 20 minuten even hoe het ervoor staat. De baktijd luistert best nauw tussen een bleekscheterige focaccia en een te donkere variant.
Course: basisrecept, Bijgerecht, Side Dish
Cuisine: Italiaans, Italian
Keyword: brood, focaccia