Een panzanella salade bomvol smaak. Niet traditioneel, wel erg lekker!
Salade
- stevig brood van minimaal een dag oud zoals zuurdesem of bijvoorbeeld stokbrood. Witte bammetjes zou in theorie kunnen maar laten we daar niet aan beginnen. (traditioneel bestaat de helft van de panzanella salade uit brood, ik maak daar gerust iets minder van. Zo'n beetje 1/4 of 1/3.)
- mooie rijpe zoete tomaten (tomaten hebben een hoofdrol dus probeer echt lekkere tomaten te vinden.)
- komkommer zonder zaadlijst
- appelkappertjes (de gewone minies kan natuurlijk ook.)
- rode ui
- (gele) paprika
- eitjes
- gedroogde Italiaanse kruiden
- verse kruiden maar tenminste basilicum (in deze versie gebruikten wij peterselie, basilicum en dille.)
- manchego (manchego is een pittig schapenkaasje (uit Spanje, dus ook weer niet traditioneel ;-), super lekker. Geen fan? Gebruik dan mozzarella.)
- vers gemalen zwarte peper
Dressing
- 5 el mooie fruitige olijfolie
- 4 el rode wijn azijn
- 4 ansjovisjes (kan je weglaten als je het 100% vegetarisch wilt hebben.)
Voor de salade
Verwarm je oven voor op 180 graden en rooster het brood mooi krokant.
Doe in een ovenschaaltje de gehalveerde tomaten en besprenkel met wat olie, peper en zout en de gedroogde Italiaanse kruiden. Deze mogen zo ongeveer een uurtje in de oven poffen, ook op 180 graden.
Kook intussen de eitjes zoals jij ze lekker vindt. Ik houd echt van hele zachte eitjes.
Snijd nu de rest van de groenten in niet al te fijne stukken en doe in een kom.
Snijd ook het brood in niet al te fijne stukken en doe bij de groenten in de kom.
Voeg de dressing toe en meng dit goed met je handen (dat gaat toch het makkelijkst vind ik)
Afmaken
Schep de salade op een bord en maak af met de kappertjes, geschaafde manchego, het eitje, de tomaten en wat vers gemalen zwarte peper.
Smakelijk!