Kan het meer fusion?😅

Want:

  • Hollandse witte asperges
  • Vlaamse à la flamande.
  • Italiaanse carbonara.
  • Zeeuwse lamsoren

En bij elkaar is dit echt een top gerechtje! 😃

Hollandse witte asperges

Van oorsprong komt de witte asperge naar verluidt uit Egypte maar tegenwoordig denken wij natuurlijk al gauw aan Noord-Brabant en Limburg. Het Aspergecentrum laat weten dat het tussen begin april en 24 juni er Nederlandse asperges verkrijgbaar zijn. Zie je ze voor of net na die periode nog in de winkel? Let dan goed op het land van herkomst. Veelal komen deze asperges uit het buitenland.

Vlaamse à la flamande (letterlijk ‘op z’n vlaams’)

Wat een heerlijke klassieke combinatie is het toch: witte asperges met ei, peterselie en gesmolten roomboter. Want dat is à la flamande. Vaak wordt er nog wat ham toegevoegd maar deze vegetarische combi is op zichzelf al heerlijk bij het witte goud! 😃

Italiaanse carbonara

Maar I.K.ookt zou I.K.ookt niet zijn als we de boel qua vetjes e.d. niet een beetje onder de duim zouden willen houden😅. Daarom zetten we “à la flamande” tussen haakjes. Met de rijkheid van de carbonara is de gesmolten boter in dit gerechtje niet nodig!

Zeeuwse lamsoren

Wij wonen dus in het mooie Zeeland en zijn opgegroeid met lamsoor en zeekraal op het bord. Het wordt hier dan ook gekweekt en het groeit hier zelfs gewoon in het wild!

Lamsoor is een zilte groente die aan de kust groeit, ze hebben de ziltigheid van de zee nodig om te kunnen overleven. Deze ziltigheid past enorm goed bij vis en schaal- en scheldieren maar in dit gerecht komt de lamsoor ook helemaal tot zijn recht! 😃

Lamsoor (of zeeaster of zulte) koop je in het seizoen: half maart t/m eind oktober, afhankelijk van de condities.

Witte asperges 'à la Flamande' met carbonara en Zeeuwse lamsoor

Cook Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 personen
Een beetje klassiek en een beetje anders, dat is dit gerechtje met witte asperges! Heerlijk romig en met een zilte toets!

Equipment

  • keukenpapier

Ingredients

  • 1 kilo witte asperges
  • 100 gr lamsoor
  • 125 gr spaghetti
  • 2 eidooiers
  • 80 gr panchetta (ik gebruik plakken)
  • 20 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 2 hard gekookte eitjes
  • bosje peterselie

Instructions 

  • Schil de asperges en snijd eventueel de houterige kontjes ervan af. Bewaar de schillen en de kontjes, daar maak je een heerlijke soep of saus van! Voor nu mogen ze in een bakje en de koelkast in, die hebben we nu niet meer nodig.
  • Kook de asperges door ze net onder te zetten in koud water met wat zout. Leg wat keukenpapier op de asperges zodat ook de bovenkanten vochtig blijven. Kook de asperges zo'n 3 minuten op een rustig vuurtje. Draai dan het vuur uit en laat nagaren in het vocht.
  • Zet een ruime hoeveelheid water op met flink wat zout. Kook de spaghetti zoals staat aangegeven. Kook ook direct de 2 eitjes hard in hetzelfde water.
  • Kluts intussen de eidooiers samen met de geraspte parmezaan en weeg de pancetta af. Houd een klein beetje pancetta apart en bak die knapperig en krokant in een koekenpannetje.
  • Hak de gekookte eitjes en meng met gehakte peterselie.
  • Giet de spaghetti als hij al dente is af, vang het kookvocht op en zet de pan opnieuw op het vuur.
  • Voeg nu een klein scheutje olie toe en wok de lamsoren samen met de overige pancetta heel kort (denk verse spinazie). Voeg nu de spaghetti en het ei-kaas mengsel toe. Haal direct van het vuur en blijf husselen tot het ei en kaas mengsel zich aan alle spaghetti en lamsoor heeft kunnen hechten. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de spaghetti toe als het te droog is.
  • Serveer de asperges met een mooi gedraaid hoopje carbonara, het ei-peterselie mengsel, wat uitgebakken panchetta, een paar blaadjes verse lamsoor, wat geraspte parmezaan en top af met vers gemalen zwarte peper. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Keyword: a la flamande, carbonara, lamsoor, spaghetti, witte asperges

Write A Comment

Rating recept