Dit is een super makkelijk gerechtje om te maken en eentje die je op elk moment van de dag kan eten. Met een eitje zijn deze kruidige doperwten heerlijk als ontbijt of lunch of serveer ze bij de avondmaaltijd als bijgerecht. Zelfs als snackje doen deze erwten het goed!

Kerala spiced peas uit India

Dit receptje is geïnspireerd op de Indiase pittige doperwten zoals je die in het uiterste zuidwesten in de deelstaat Kerala in India vindt. Er zijn allerlei variaties, soms met toevoeging van andere groenten of bijvoorbeeld tomaat. De basis draait voor mij om de specerijen en dan met name het mosterdzaad en de kardemom. Die geven het echt die karakteristieke smaak!

Verse doperwten hebben de voorkeur!

Ik ben helemaal fan van diepvrieserwtjes en heb die dan ook standaard in huis. Maar voor deze spicy dopperts gebruik ik het liefst verse doperwten. Die bite is toch echt wel anders!

Van vegetarisch naar vegan

Een eitje is natuurlijk niet vegan maar vind ik wel heel lekker als ik deze doperwten als ontbijtje of lunch eet. Maar dit gerechtje doet het ook perfect als bijgerecht en dan is dat eitje helemaal niet nodig én is het ook nog eens helemaal vegan verantwoord!

Spicy doperwten met mosterdzaad en kardemom

Total Time 15 minutes
Servings 1 bakje
Dit is een super makkelijk gerechtje om te maken en die je op elk moment van de dag kan eten. Met een eitje zijn deze kruidige doperwten heerlijk als ontbijt of lunch of serveer ze bij de avondmaaltijd als bijgerecht. Zelfs als snackje doen deze erwten het goed!

Equipment

  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 1 el plantaardige olie zoals arachideolie of zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 200 gr verse doperwten
  • 1 sjalotje
  • 1/2 rode peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1 peul kardemom
  • 1 el geraspte gember
  • 1 teen knoflook geraspt
  • sap en zest van een halve limoen
  • handje bladpeterselie voor garnering
  • chilivlokken voor garnering
  • peper en zout naar smaak

Instructions 

  • Kook de verse doperwten kort, zo'n 4 tot 6 minuten (afhankelijk van grootte). Ze moeten nog wel bite hebben. Spoel na het koken direct koud. Kook in diezelfde pan en tijd ook het eitje. Ik houd van een zachtgekookt ei dus ik houd zo'n 4 tot 5 minuten aan, afhankelijk van de grootte.
  • Snipper de sjalot en chilipeper en rasp de gember en knoflook.
  • Vijzel het korianderzaad samen met de kardemomzaadjes fijn. Het komijnzaad en mosterdzaad hoeft niet gevijzeld te worden.
  • Zet een pannetje op middelhoog vuur samen met een scheutje olie en bak de sjalot glazig. Voeg dan het komijnzaad en mosterdzaad toe en wacht tot deze begint te poppen. Voeg dan de rode peper, gember en knoflook toe en laat even meebakken. Voeg op het laatst de erwten toe. Als ze warm zijn kan het vuur uit.
  • Rasp de schil van een halve limoen en voeg ook het sap toe. Snijd de peterselie en hussel goed door en serveer met het zachte eitje, wat chilivlokken, peterselie en een schijfje limoen. Smakelijk!
Course: dinner, lunch, Ontbijt, Snack
Cuisine: Indiaas
Keyword: doperwten, groentengerecht, makkelijke recepten, vegetarisch

Write A Comment

Rating recept