Dal, dahl, dhal, daal.. oftewel: peulvruchten brei

En nee, dat laatste klinkt misschien niet super aantrekkelijk maar het omschrijft dit heerlijke comforting gerechtje wel! Dal wordt gemaakt van peulvruchten (vaak linzen, spliterwten of kikkererwten). Deze worden eerst gekookt en dan op smaak gebracht met een variëteit aan specerijen. Het resultaat is een verwarmend, mushy en gekruid bijgerechtje, heerlijk!

Is dal gezond?

Dal is een prima én gezonde vervanger voor je dagelijkse portie koolhydraten! Omdat peulvruchten relatief veel proteïne bevatten is het ook nog eens een super alternatief voor mensen die geen/weinig vis of vlees eten.

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels. (bron: Voedingscentrum)

Hoewel peulvruchten een goede naam hebben wat betreft gezondheidseffecten, geldt dit niet voor iedereen. Zo bestaat er een aandoening wat favisme wordt genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen peulvruchten dan niet goed afbreken. Ook bevatten peulvruchten relatief veel nikkel. Mensen met een nikkelallergie kan afgeraden worden om (veel) peulvruchten te eten. En tot slot kunnen peulvruchten voor winderigheid zorgen. Niet gevaarlijk, wel uitermate onprettig 😅

Verschillende soorten dal

De dal gemaakt met linzen kennen de meeste mensen wel maar dal kan van allerlei soorten peulvruchten gemaakt worden. Denk aan kikkererwten, spliterwten, mungbonen of rode bonen. Daarnaast zijn er tal van bereidingen waardoor je nogal wat te kiezen hebt!

Masoor khadi dal

Deze linzen dal (masoor) is niet helemaal tot moes gekookt en heeft nog een beetje bite (khadi).

Tip 💡 Yoghurt & dal: match made in heaven ❤️

Zeker als je je dal wat pittiger maakt met chilipeper, -vlokken en/of cayenne, vind ik het lekker om er wat yoghurt bij te serveren.

Gedroogde peulvruchten of uit blik? 🤔

Dal maak je traditioneel gezien natuurlijk met gedroogde peulvruchten. Veel mensen vinden dat de peulvruchten dan meer smaak hebben. Maar we gingen voor een lekkere snelle dal. Dus in dit receptje laten we ons graag bedienen door het gemak wat peulvruchten uit blik heet. 

Wat eet je met dal?

Dat kan echt van alles zijn. Zie dal gewoon als je aardappel, rijst of pasta vervanger. Bij deze 5 receptjes die je op weg helpen:

Snelle dahl met een bite

Total Time 30 minutes
Servings 2 personen
Dahl is heerlijk en gezond! En deze is ook nog een super makkelijk en snel te maken 😀 Een super alternatief voor je dagelijkse portie koolhydraten.

Equipment

  • zeef/vergiet
  • vijzel of specerijenmolentje

Ingredients

  • 150 gr linzen uit blik (vandaar lekker snel en makkelijk!)
  • 8 hele peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 rode chilipeper
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 knoflookteentje
  • 10 cm gember
  • 200 gr tomaten
  • 100 ml groentebouillon

Instructions 

  • Spoel de linzen tot het water helder is, laat uitlekken in een zeef of vergiet.
  • Pers de knoflook, rasp de gember en snijd de ui en tomaat in fijne blokjes. Zet apart weg.
  • Doe alle specerijen in de vijzel en maal fijn.
  • Zet een pannetje op middelhoog vuur en voeg wat neutrale olie toe zoals zonnebloemolie.
  • Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg dan de knoflook en gember toe en laat even meebakken. Voeg dan de specerijen toe, bak ook even mee.
  • Voeg dan de tomaat toe en laat weer even meebakken.
  • Voeg tot slot de linzen toe en de groentebouillon. Laat ongeveer 15 tot 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Smakelijk!
Course: Bijgerecht, Side Dish
Cuisine: Indiaas
Keyword: dahl, linzen

Write A Comment

Rating recept