Tip: gebruik in plaats van gewone knoflook de gerookte variant. Geeft je dip net dat subtiele rokerige smaakje, lekker!


Slanke rouille, hoe dan???

‘Slankere’ rouille, het is een contradictie. Want rouille wordt juist geroemd om zijn rijke, filmende smaak en lobbige textuur. Die smaak is de meeste van ons niet vreemd, in de basis is het een pittige mayonaise met flink wat knoflook. Beter om te zeggen dus dat dit een sausje is geïnspireerd op rouille.

Rouille zonder saffraan???

Rouille bevat traditioneel saffraan. Saffraan is het duurste specerij wat je kunt vinden. Het is per gram duurder dan 24K goud. Niet dat je nu een kilo a €30.000 aan saffraan nodig hebt voor een mooie rouille maar deze rouille is saffraan-free. Uiteraard kun je het toevoegen naar smaak. Ik maak deze dip ook wel eens mét, ook heel lekker!

Traditionele rouille

Rouille is een Provençaalse saus die vaak geserveerd wordt bij bouillabaisse, een vissoep typerend voor de stad Marseille. Er zijn veel varianten op deze saus maar er gaat altijd knoflook, saffraan en een variant van pittige peper in.

Lekker bij…

Traditioneel eet je het dus bij bouillabaisse maar deze dip is heerlijk bij alle vissoorten en schaal- en schelpdieren. Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf waar je het bij eet. Ik zet dit sausje bijvoorbeeld ook graag op tafel als de barbecue aangaat of bij deze Zalm viskoekjes met citroen en mosterd in krokant grof broodkruim

Slankere Rouille

Cook Time 20 minutes
Servings 1 bakje
'Slankere' rouille, het is een contradictie. Want rouille wordt juist geroemd om zijn rijke, filmende smaak en lobbige textuur. Die smaak is de meeste van ons niet vreemd, in de basis is het een pittige mayonaise met flink wat knoflook. Beter om te zeggen dus dat dit een sausje is geïnspireerd op rouille.

Ingredients

  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 flinke knoflookteen (Extra lekker: gebruik gerookte knoflook!)
  • naar smaak citroensap
  • naar smaak cayennepeper
  • naar smaak peper & zout

Instructions 

  • Doe het eigeel in een kom en mix langzaam de olijfolie erdoorheen tot een gladde consistentie.
  • Roer dan de yogurt erdoor samen met de knoflook. Gebruik een fijne knoflookpers.
  • Voeg dan de cayennepeper, citroensap en peper en zout toe naar smaak.
Course: Bijgerecht, Borrelhapje, Snack
Cuisine: Frans
Keyword: dip

Write A Comment

Rating recept