Tempeh, tempe, tempé. Hoe je het ook wilt spellen, dit bijgerechtje maak je opnieuw en opnieuw. Traditioneel ben ik het nog niet tegengekomen met de toevoeging van kaffir lime blaadjes maar ik zeg doen!


Tip: Normaal gesproken frituur je de tempeh. Een gezondere versie? Bak de tempeh in de oven. In dit recept gebruik ik de oven.

SAMBAL GORENG TEMPEH MET KAFFIR LIME

Cook Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 personen
Knapperige sweet and spicy reepjes tempeh. Hét bijgerecht van de Indonesische keuken!

Ingredients

  • 100 gr tempeh
  • 1 el goela djawa ((palmsuiker))
  • 1 kleine serehstengel ((citroengras))
  • 3 kaffir lime blaadjes ((limoenblad))
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sambal badjak
  • 1/2 el fijngehakte verse gember
  • 1/4 tl trassi verkruimeld
  • 1/2 tl asem ((tamarinde))
  • 50 ml water
  • scheut neutrale olie om in te bakken
  • zout

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht
  • Snijd de tempeh in repen, niet te dun. Leg deze op een ovenrooster en bak de tempeh in 20 tot 30 minuten krokant. Bestrooi na het bakken met zout.
    (Alternatief kan je de tempeh ook frituren of knapperig bakken in een koekenpan met een flinke scheut neutrale olie.)
  • Breng de goela djawa met 50 ml aan de kook samen met de serehstengel en de kaffir lime. Laat inkoken tot een stroopje. Zet weg voor later.
  • Neem een koekenpan/wok en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de sambal, gember, trassi en asem toe en bak even mee. Schenk dat de stroop erdoor en voeg de krokante tempeh reepjes toe. Laat alles even bakken en serveer daarna direct.
Course: Bijgerecht, Side Dish, Snack
Cuisine: aziatisch
Keyword: tempeh

Write A Comment

Rating recept