Tempeh, tempe, tempé. Hoe je het ook wilt spellen, dit bijgerechtje maak je opnieuw en opnieuw. Traditioneel ben ik het nog niet tegengekomen met de toevoeging van kaffir lime blaadjes maar ik zeg doen!

Tempeh minder populair dan tofu 🧐

Want zo blijkt. Hoewel tempeh in het algemeen minder wordt gegeten dan tofu is het hier in huis juist het omgekeerde: tofu proberen we van tijd tot tijd om toch maar weer de conclusie te trekken dat we toch echt liever tempeh eten 😅

Wat is tempeh?

Tempeh wordt net als tofu gemaakt van sojabonen. Wel zijn ze heel verschillend in smaak én in textuur. Tempeh heeft een stevigere structuur dan de meeste tofus (al heb je daar enorm veel verschillende soorten van).

Dat tempeh en tofu van elkaar verschillen komt door het verwerkingsproces. Tempeh wordt gefermenteerd en tofu wordt gestremd van sojamelk.

Tempeh is een perfecte vleesvervanger!🌱

Ben je vegetarisch of vegan? Dan is tempeh je beste vriend! Het is 100% plantaardig en  Tempeh is ontzettend veelzijdig in de keuken! Stomen, bakken, roosteren, frituren, het kan allemaal. Daarnaast heeft het een mooie stevige textuur en een vrij neutrale smaak waardoor tempeh gemakkelijk de smaken opneemt van het gerecht waarin je het verwerkt.

Is tempeh gezond?

Tempeh wordt wereldwijd geroemd omdat het een gezond alternatief zou zijn voor vlees of vis. En wat ik erover lees en hoor klopt dit ook wel. Een paar grote voordelen van tempeh:

  • Eiwitbommetjes – door met name de sojabonen bevat tempeh relatief veel (goede hele) eiwitten, zo’n 12 gram per 100 gram. Ter vergelijking: dit is bijna gelijk aan de hoeveelheid eiwit in een gekookt ei (12,9 gram) (bron: www.voedingswaardetabel.nl)
  • Gefermenteerd – bij fermentatie veranderen bacterieën, gisten of schimmels natuurlijke producten, zoals hier sojabonen. Fermentatie zorgt ervoor dat voedingsstoffen gemakkelijker afgebroken kunnen worden waardoor de voedingsstoffen ook beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast schijnt het enorm goed te zijn voor je darmflora, wat ook weer helpt bij het opnemen van voedingsstoffen.
  • Vitamines en mineralen – Tempeh bevat allerlei soorten vitaminen en mineralen. In 100 gram tempeh zit bijvoorbeeld al 2/3 van de aanbevolen hoeveelheid mangaan. Daarnaast bevat het calcium, koper, ijzer en magnesium als ook B-vitamines die goed zijn voor mensen die wat minder vlees eten.
  • Bron van vezels – Dat vezels belangrijk zijn weet je natuurlijk al. Ook vezelrijke voeding zorgt voor een gezonde darmflora en je voelt je langer verzadigd.

Kan je tempeh invriezen?

Ik lees hierover verschillende verhalen  maar onze ervaring is dat je tempeh prima kan invriezen.

ingredienten sambal goreng tempeh met kaffir lime

Tip: Normaal gesproken frituur je de tempeh. Een gezondere versie? Bak de tempeh in de oven. In dit recept gebruik ik de oven.

SAMBAL GORENG TEMPEH MET KAFFIR LIME

Cook Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 personen
Knapperige sweet and spicy reepjes tempeh. Hét bijgerecht van de Indonesische keuken!

Ingredients

  • 100 gr tempeh
  • 1 el goela djawa ((palmsuiker))
  • 1 kleine serehstengel ((citroengras))
  • 3 kaffir lime blaadjes ((limoenblad))
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el sambal badjak
  • 1/2 el fijngehakte verse gember
  • 1/4 tl trassi verkruimeld
  • 1/2 tl asem ((tamarinde))
  • 50 ml water
  • scheut neutrale olie om in te bakken
  • zout

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht
  • Snijd de tempeh in repen, niet te dun. Leg deze op een ovenrooster en bak de tempeh in 20 tot 30 minuten krokant. Bestrooi na het bakken met zout.
    (Alternatief kan je de tempeh ook frituren of knapperig bakken in een koekenpan met een flinke scheut neutrale olie.)
  • Breng de goela djawa met 50 ml water aan de kook samen met de serehstengel en de kaffir lime. Laat inkoken tot een stroopje. Zet weg voor later.
  • Neem een koekenpan/wok en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de sambal, tomatenpuree gember, trassi en asem toe en bak even mee. Schenk dan de stroop erdoor en voeg de krokante tempeh reepjes toe. Laat alles even bakken en serveer daarna direct.
Course: Bijgerecht, Side Dish, Snack
Cuisine: aziatisch
Keyword: tempeh

Write A Comment

Rating recept