Dit recept voor een runderstoofje met rode kool en wortel bedacht ik omdat én die kwart rode kool op moest én ik nog een lading wortelen had liggen die niet al te vrolijk meer waren.

Ik houd enorm van rode kool en was daarom ook super blij met de smaak! Rode kool en stoof, net even anders.

Wat eet je erbij?

Wat mij betreft kan dat van alles zijn, van pasta tot couscous en van rijst tot brood. Ik koos voor krokante ovenaardappels met tijm en gepofte knoflook.

Rode kool en wortel runderstoof met bokbier

Prep Time 30 minutes
Cook Time 3 hours
Total Time 3 hours 30 minutes
Servings 4 personen
Deze rode kool en wortel runderstoof is geïnspireerd door leftovers. Juist, kliekjes. Ik had nog een kwart rode kool en wortels die echt op moesten en dat bleek een heerlijke combi te zijn! Fan van rode kool en stoofvlees? Dan is dit jouw recept!

Equipment

  • Zware braadpan met dikke bodem (Dutch oven)
  • Een keukenmachine is wel handig

Ingredients

  • 700 gr runderlappen
  • 600 gr rode kool
  • 400 gr wortelen
  • 3 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 33 cl bokbier
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • klein bosje tijm
  • 1 liter lekkere runderbouillon (Ik gebruik 350 ml runderfond die ik aanvul met water)
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 ansjovisfilets (Kan je weglaten maar het geeft net even iets extra's. En je proeft echt geen vis straks in je stoof.)

Instructions 

Voorbereiding

  • Schaaf de rode kool. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine. Met een mes ben je wel even bezig maar kan ook.
  • Snijd de wortelen in grove blokken, je wilt ze straks wel terugzien in het stoofje.
  • Pel de rode ui en snijd hier kwarten van.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Snijd de runderlappen in gelijke blokjes en bestrooi met een flinke snuf zout, peper en de bloem. De bloem zorgt straks voor de binding in je stoof.
  • Zet de pan op hoog vuur en bak het vlees goed aan. Doe dit in twee delen zodat de pan niet te veel afkoelt. Haal het vlees uit de pan en zet weg.
  • Meet nu het bokbier, de rode wijnazijn en de bouillon af zodat dit klaarstaat.

Bereiden

  • Zet de pan weer op het vuur en voeg de rode kool, wortelen en rode ui toe en bak deze even aan (5-10 minuutjes). Bestrooi met zout en peper.
  • voeg dan de knoflook toe en laat heel even meebakken.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even ontzuren (gewoon even meebakken dus). Ga jij voor de ansjovis? Dan is dit het moment om die ook toe te voegen.
  • Blus af met de rode wijnazijn, laat dit even inkoken.
  • Giet dan het bokbier erbij, laat dit ook weer inkoken.
  • Voeg dan de tomaten uit blik en de bouillon toe. Roer goed door en laat zachtjes aan de kook komen. Eenmaal pruttelend draai je het vuur laag zodat je stoof niet meer kookt. Voeg dan het vlees toe.
  • Laat vervolgens ongeveer 2,5 tot 3 uurtjes stoven (niet koken!).
Course: Hoofdgerecht, Main Course
Keyword: rode kool, runderstoof, stoof, stoofgerecht, stoofvlees, wortelen

Write A Comment

Rating recept