Ik zeg nu alvast, het lijken veel chilipepers voor 1 recept maar de pittigheid van het gerecht is meer een soort van aangename warmte dan dat je het gevoel hebt dat je hoofd langzaam van je romp schroeit.


Tip: Serveer met (Griekse) yoghurt. De yoghurt is een verkoelende tegenhanger voor de scherpte van de chili en maakt de saus romiger. Niet traditioneel, wel heel lekker.

Ayam Rica Rica (Indonesische pittige kip)

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Oventijd 20 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes
Servings 2 personen
Ayam Rica Rica is by far 1 van mijn favorieten. Moeilijk om op de foto te zetten maar zoooooo lekker! Schrik niet van de lijst met ingrediënten. Eenmaal in huis maak je dit makkelijk te onthouden recept keer op keer.

Equipment

  • pan
  • ovenschaal
  • vijzel

Ingredients

  • 4 kippendijen
  • 6 rode chilipepers
  • 5 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 cm gember (flink stuk)
  • 4 blaadjes Djeroek poeroet (oftewel kaffir lime of limoenblaadjes. Te koop bij toko's. Handig om altijd een voorraadje te hebben in de vriezer.)
  • 1 blaadje Daun Salam (oftewel Indische laurier. Ook te koop bij toko's en ook bewaren in de vriezer. Kan je er echt niet aankomen dan kan het ook zonder.)
  • 2 tl trassi (garnalenpasta. Niet aan ruiken! 😉 Wel onmisbaar!)
  • 1 et tomatenpuree
  • 3 tomaten
  • 1 bouillonblokje (ik gebruik kip)
  • 3 el ketjap
  • 2 et sambal badjak
  • 1 el goela djawa (palmsuiker)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • zout naar smaak
  • 1 el gemalen djinten (komijnzaad. Zelf malen/vijzelen echt het lekkerst!)
  • 1 el gemalen ketoembar (korianderzaad. Ook hier geldt, zelf malen/vijzelen zoveel lekkerder!)
  • 4 dl water

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Fruit de ui, knoflook, peper en gember. Voeg na ongeveer 5 minuutjes ook de tomatenpuree toe. Even meebakken om te ontzuren. Voeg dan de verkruimelde trassi en palmsuiker toe.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe samen met de sambal.
  • Blus af met water en de ketjap.
  • Voeg de blaadjes Djeroek poeroet en Daun Salam toe.
  • Kneus de sereh en voeg toe samen met het bouillonblokje.
  • Laat ongeveer een uurtje zachtjes inkoken.
  • Voeg de kippendij toe en laat 10 minuutjes op een laag vuurtje sudderen.
  • Pak een ovenschaal die net groot genoeg is (zodat er niet te veel ruimte is tussen de dijtjes) en schep een kleine hoeveelheid van de saus op de bodem. Leg hierop de kippendijen en 'beleg' deze met de overige saus.
  • Gaar nog ongeveer 20 minuutjes in de oven.
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: aziatisch, indisch, indonesisch
Keyword: ayam, aziatisch, indisch, indonesisch, kip, rica rica

Write A Comment

Rating recept