Porchetta: een overheerlijke én makkelijke Italiaanse rollade

YES YES YES! Dit is weer één van onze favorieten hoor! 😍 Porchetta is de liefdescombinatie tussen een juicy binnenzijde en een waanzinnig krokante crackling aan de buitenkant 🤤

En deze beauty is ook nog eens makkelijk om te maken. Even wat voorbereiding en de oven doet de rest!

Een kleine twist met mosterd

Deze porchetta maakte ik met een solide basis van venkelzaad en verschillende harde kruiden als salie, tijm en rozemarijn. Maar ik ben een echte mosterd fan en dat wilde ik eens proberen te combineren met porchetta (want mosterd hoort er eigenlijk helemaal niet in). Het resultaat: heerlijk! Echt even doen.

Porchetta voor 2 personen? 🤔

Tsjah, dat was inderdaad even zoeken naar de juiste verhoudingen. Als je een beetje gaat lezen kom je festijnen tegen van 8, 10, 16 personen. Daar eten we dan een hele maand van met z’n tweeën. Dat was geen optie.

Maar porchetta kan je ook heel goed maken voor 2 hongerige personen. Het omrollen/opbinden is even iets lastiger en het ziet er iets minder spectaculair uit maar dat maakt voor de smaak niets uit.

Toch te veel? Leftover time! 

Al is het helemaal niet erg om er nog iets van over te houden. Geweldig als spekje in stampotjes of over pastagerechten. Ook lekker: broodje porchetta! Binnenkort deel ik daar een voorbeeld van.

Whatever you do, do not waste your porchetta leftovers! 

Bekijk hier alvast een receptje om te maken ALS je leftovers hebt: pappardelle met paddenstoelen, spitskool en leftover porchetta.

It’s all about the crackling 🤤

Vroeger als kind was ik al dol op die kaantjes, heerlijk! En ja, je mag stellen dat als de crackling niet is gelukt, je porchetta niet is gelukt. Gelukkig is dat nog niet voorgekomen (knock on wood) maar om er zeker van te zijn dat je een mooie krokante korst krijgt is het het waard om de huid een dag van te voren in te snijden en in te wrijven met grof zeezout. Het zout onttrekt vocht waardoor die straks mooi kan opcrispen in de oven. Nog beter is het als je ook de vulling al toevoegt zodat ook die smaakjes lekker in het vlees kunnen trekken. 

Porchetta met mosterd

Prep Time 30 minutes
Cook Time 3 hours 30 minutes
rusttijd 15 minutes
Total Time 4 hours 15 minutes
Servings 2 personen
Deze Italiaanse buikspekrollade is super juicy vanbinnen met een mooie krokante crackling aan de buitenzijde. Deze beauty kost wat ovenuurtjes maar is super simpel om te maken. Echt de moeite waard, zo lekker!

Equipment

  • oven
  • super scherp mes (stevig stanleymes is een goede optie)
  • slagerstouw
  • vijzel of koffiemolentje
  • aluminiumfolie

Ingredients

  • 900 gr buikspek aan een stuk met zwoerd
  • 3 el mosterd (ik gebruik grove mosterd)
  • 3 knoflookteentjes
  • 1,5 el venkelzaad
  • paar takjes rozemarijn, tijm en salie
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht.
  • Leg het vlees met de zwoerdkant naar boven en snijd de huid diagonaal in. Houd ongeveer 1 cm tot 1,5 cm afstand. Belangrijk is dat je niet helemaal tot aan het vlees snijdt. Dit kan je twee keer de tegenovergestelde richting op doen, ik doe het ook wel gewoon 1 keer wat ook prima werkt. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met flink wat zeezout en wrijf in.
  • Draai het vlees om. Vaak is er een wat dikker stuk. Om het straks mooi strak op te kunnen rollen is het handig om het vlees gelijk af te vlakken. De afsnijdsels kan je invriezen en voor een ander gerechtje gebruiken.
  • Snijd ook de binnenzijde licht in zodat de mosterd en kruiden beter opgenomen kunnen worden.
  • Rooster de venkelzaadjes even in een pannetje en vijzel fijn.
  • Snijd de harde kruiden en meng deze met de mosterd, venkelzaad en een eetlepel olijfolie.
  • Masseer het mengsel goed in en breng verder op smaak met flink wat zout en peper.
  • Rol het vlees strak op en bind op met het slagerstouw.
  • Plaats de porchetta in een ovenschaal in het midden van de oven. Bak voor 30 minuten.
  • Zet de temperatuur na 30 minuten terug naar 150 graden en dek de porchetta af met aluminiumfolie. Zet voor 2,5 uur in de oven.
  • Na 2,5 mag het aluminumfolie eraf. Bak nog eens voor 15 a 30 minuten.
  • Laat de porchetta ongeveer 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: crackling, porchetta, rollade, varkensvlees

Write A Comment