Sweet chilisaus zelf maken

Ja, het is echt de moeite waard om sweet chilisaus zelf te maken. Het is makkelijk, snel en jij hebt helemaal de regie over wat erin gaat en hoe hij gaat smaken. Ik houd zelf niet echt van die mierzoete varianten, dus deze is voor mij perfect!

Schaal van Scoville

In 1912 ontwikkelde Wilbur Scoville de ‘schaal van Scoville’; een meetinstrument om de pittigheid van pepers en sauzen te duiden. Van oorsprong werd de peper in smaaktests verdund met water tot de pittigheid niet meer werd waargenomen. Tegenwoordig wordt er gekeken naar de hoeveelheid capsaïcine.

Mooi zo’n schaal maar is ie kaput?🤷🏻‍♀️

De schaal zal niets mis mee zijn, eerder met wat er nu vaak onder ‘chilipeper’ wordt verstaan. De ene keer lijkt het meer op een mini puntpaprika en dan heb je er weer tussen die je hoofd van je lijf schroeien. Dus nu proef ik elke peper maar voordat ik ermee aan de slag ga.

 

 

Pittige sweet chilisaus met veel minder suiker

Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 bakje
Sweet chilisaus is bij veel gerechten lekker. Deze homemade sweet chilisaus is minder zoet maar compenseert dat in pittigheid.

Equipment

  • hakmolentje

Ingredients

  • 3 rode chilipepers
  • 3 a 4 cm gember (afhankelijk van je smaak en hoe groot je gember is)
  • 1 knoflookteentje
  • 25 ml rijstazijn (witte wijn azijn kan ook)
  • 20 gr suiker
  • 25 ml water
  • 0,5 el sojasaus
  • 0,5 el maizena aangemaakt met wat water
  • 0,5 el sambal badjak (vind ik lekker, mag je ook weglaten)

Instructions 

  • Snijd de chilipeper in stukjes (makkelijker voor je hakmolen) en snipper het knoflooktentje en de gember. Doe dit samen met de azijn, het water en de sojasaus in de hakmolen en hak fijn.
  • Zet een klein pannetje op het vuur en doe daar het gehakte mengsel in. Voeg de suiker toe en de sambal toe en laat rustig aan de kook komen.
  • Meng in een klein kommetje de maizena met een beetje water.
  • Voeg na ongeveer 5 minuten de maizena toe en laat weer aan de kook komen. Kook nog rustig door, zo'n 5 minuten of tot het de gewenste dikte heeft. Let op, als de saus koud is wordt deze nog iets steviger.
Course: sauzen
Cuisine: aziatisch
Keyword: sweet chilisaus

Write A Comment