Wat is chiazaad?

Chiazaadjes zijn afkomstig van de Mexicaanse muntplant Chia. Ze zijn ienieminie maar bevatten relatief veel (goede) voedingsstoffen. Daarom worden ze door hordes mensen ook wel in de categorie ‘super food’ geplant.

Echt zo super al dat super food?

Laat ik beginnen met: ik ben geen diëtist of voedingsgeleerde. Als je sec kijkt naar de voedingswaarde van chiazaad dan kan je inderdaad concluderen dat dit allemaal als ‘goed’ kan worden bestempeld. Maar TE veel goed is dan weer slecht (in mijn bescheiden optiek dan he). Chiazaad bevat relatief veel (goede) vetten en koolhydraten (vezels) maar als je dus over alles een lading chiazaad mietert, krijg je opgeteld weer veel meer calorieën binnen dan zonder. Zoals met alles met mate dus, wat mij betreft.

Afvallen met chiazaad

Afvallen is niets meer of minder dan een calorietekort. Of dit nou met chiazaad is of niet. Wel zou je van chiazaad eerder en langer een ‘vol’ gevoel hebben waardoor je minder zou eten. Maar dan moet je dus ook echt minder ander voedsel/drank naar binnen werken 😅

Af en toe best lekker

Ikzelf ben geen mega fan van chiazaad maar zo af en toe vind ik het best lekker om te maken, bijvoorbeeld dus in deze mango kokos chia pudding. Daarnaast kan je er van alles mee. Het werkt praktisch gezien als een verdikkingsmiddel. Rudolph van Veen maakt er bijvoorbeeld jam van.

Mango chia pudding met kokos

Total Time 45 minutes
Servings 2 grote glaasjes of 4 voor bijvoorbeeld dessert
Deze mango chiazaad pudding met kokos kan je eten als ontbijt, tussendoortje of serveer het als dessert. Makkelijk om te maken en ook nog eens vol goede voedingsstoffen!

Equipment

  • blender

Ingredients

  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el esdoornsiroop (of honing)
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 gr chiazaadjes
  • 150 gr rijpe mango
  • kokosschaafsel/-rasp voor garnering
  • muntblaadjes voor garnering

Instructions 

  • Mix de kokosmelk samen met de esdoornsiroop en het vanille-extract. Voeg dan de chiazaadjes toe, roer even door. Houd de garde bij de hand, roer regelmatig even door om klontvorming te voorkomen.
  • Schil de mango en pureer deze in een blender.
  • Doe het chiazaad mengsel in mooie glaasjes met daarop de mangopuree. Je kan als je wilt ook mooie laagjes maken. Garneer af met kokosrasp/-vlokken en een blaadje munt. Smakelijk!
Course: Breakfast, Dessert, Ontbijt, toetje, Tussendoortje
Keyword: chiazaad, kokos, mango, pudding

Write A Comment

Rating recept