Deze kip kebabs zijn eenvoudig om te maken en zijn perfect tijdens een barbecue of als je (veel) vrienden of familie over de vloer krijgt. Het is, zo hebben wij gemerkt, echt een crowd pleaser: heerlijk van smaak en makkelijk om uit het vuistje te eten ☺️

Wat zijn kebabs? 

Kebab verwijst naar een diversiteit aan vlees op een stokje die worden gegrild. Dit kunnen serieuze metalen spiezen zijn maar een satéstokje werkt wat mij betreft ook prima. Soms wordt het vlees voor het serveren van de spiezen geschoven, soms niet.

Dit gezegd hebbende, de aantrekkingskracht van vlees op een stokkie is wereldwijd vertegenwoordigd. Elk met eigen bereidingswijzen en elk bekend onder een eigen naam: Aziatische saté, Indiase tikka, Japanse yakitori, Chinese kaorou chuan, Russische shashlik, Portugese espetadas etc. etc.

Wat eet je bij deze kebabs?

Dat kan van alles zijn en dat maakt deze kipspiesjes ook zo lekker veelzijdig 😃  Serveer ze met couscous, rijst of lekker met een zelfgemaakt plat broodje of pita’s. Deze kebabs worden trouwens nog lekkerder als je er een simpele frisse salade bij serveert.

Ter inspiratie een paar voorbeeldjes én hun recepten:

Marineren kan je leren 😅

Want juist de marinade maken deze kebabspiesjes zo lekker natuurlijk: gember voor wat hitte, asem (of tamarinde) voor een zuurtje en om het vlees nog malser te maken en palmsuiker voor een zoetje en wat karamelisatie! Dat zijn in deze marinade de hoofdrolspelers.

Welk stuk van het kippetje?

Eerst, probeer een ‘blij’ kippetje te vinden. Dat gezegd hebbende, met welk stuk gaan we aan de slag? Theoretisch gezien kan je natuurlijk elk stukje pakken maar de dijtjes zijn toch wel heel geschikt voor deze spiezen. Deze blijven lekker sappig in tegenstelling tot bijvoorbeeld kipfilet, die kan snel droog worden en dat is natuurlijk zonde van al je werk!

Kip kebabs in marinade van gember, asem en palmsuiker

Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
marineren 1 hour
Total Time 1 hour 25 minutes
Servings 6 kebabs
Lekkere en makkelijke kip kebabs met het frisse van asem, de hitte van gember en het zoete tintje van de palmsuiker. Deze kebabs zijn heerlijk bij rijstgerechten maar ook super in een zelf gemaakt pitabroodje (recept vind je ook op deze website).

Equipment

  • satéprikkers
  • grillpan

Ingredients

  • 250 gr kippendijen in grove blokjes

Voor de marinade

  • 1 el yoghurt
  • 20 gr asem of tamarinde
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 15 gr gember, geraspt
  • 10 gr palmsuiker of goela djawa, fijngemalen (alternatief: bruine basterdsuiker)
  • 1/2 el chilivlokken of naar hoe pittig/niet pittig je het wilt
  • limoentje voor garnering (en smaak natuurlijk ;-))

Instructions 

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng door.
  • Snijd de kippendijen in gelijke niet al te kleine stukken en voeg toe aan de marinade. Laat minimaal een uurtje in de koelkast marineren, langer mag natuurlijk altijd.
  • Zet een grillpan op middelhoog/hoog vuur. Als de pan warm is leg je de kebabs erop. Wacht met draaien tot het vlees vanzelf loslaat. Check na een minuut op 8 de gaarheid. Laat eventueel nog nagaren op de grillpan (of in de oven) met een alufolietje erover. Draai wel het vuur onder de grillpan uit.
  • Serveer met rijst, noodles of in een broodje, Smakelijk! Geef er nog limoenschijfjes bij zodat mensen nog wat frisheid kunnen toevoegen naar smaak.
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: aziatisch
Keyword: kebab, kip

Write A Comment

Rating recept